Terug

Kroonjuweel Toegankelijk Varen gedoopt

zaterdag 18 mei 2019

Met een goed gemikte en rake klap doopte Ina de Kroon – Schut afgelopen zaterdag de nieuwe elektrische sloep van stichting Toegankelijk Varen. De maritieme werf van ROC Friese Poort was het decor van deze plechtigheid.

Ina de Kroon-Schut doopte de sloep, zij is weduwe van Garmt Cornelis de Kroon. Hij was directeur van AVK Plastics in Balk en lid van de Lionsclub in Balk. Op zijn initiatief is deze aluminium sloep gemaakt en geschonken aan Toegankelijk Varen. Ter ere en nagedachtenis aan Garmt is de naam van de sloep Kroonjuweel.

 

Afstudeerproject
Drie studenten van de afdeling Maritieme Techniek bouwden de sloep. Toen zij alle studiepunten hadden behaald, zochten ze nog een afstudeerproject dat werd de bouw van Kroonjuweel. Onder begeleiding van senior instructeur Hette van der Meer werkten zij wekelijks aan de sloep. “Ik heb een presentatie in Balk gegeven over onze maritieme afdeling, omdat ik zo graag wilde dat ROC Friese Poort deze sloep ging bouwen,” verklaart Hette van der Meer. De drie studenten zijn inmiddels allemaal alumni geworden.

Toegankelijk Varen
De stichting Toegankelijk Varen verzorgt kleinschalige rondvaarten met een boot die toegankelijk is voor rolstoelen, mensen die gebruik maken van een rollator of ouderen in het algemeen. Kroonjuweel is rolstoelvriendelijk en voorzien van een lift. De lift is een heftafel en in de boot is een vlakke vloer zodat de rolstoel zich vrij kan verplaatsen. De aanhangmotor is weggewerkt in een zogenaamde ‘bun’. Voor dit project maten de studenten van ROC Friese Poort de kades van de Lutz in Balk op. Aan de hand daarvan bepaalden zij de hoogte van de brug op de sloep. De Lutz is het werkgebied van Toegankelijk Varen.

 

Stil
“We willen dat zoveel mogelijk mensen hier gebruik van maken. Iedereen kan een boottocht
inplannen, wij leveren dan de schipper en een reserve-schipper,” aldus bestuurslid van Toegankelijk Varen Harrie Schadenberg. “Het mooie aan deze sloep is dat hij elektrisch is en daardoor stil. Zo kan je tijdens het varen met elkaar praten.” Na de doop en de officiële te water lating was het tijd voor een proefvaart. Leden van de Lionsclub en Toegankelijk Varen vergezelden Ina en haar zoon bij de eerste tocht over het Sneeker water.

 

Doop Kroonjuweel