Terug

Kinderkanker uit de wereld roeien

dinsdag 18 juni 2019

In Nederland trekt momenteel een karavaan voorbij van KiKaRow. In 14 etappes legt zij 14 000 kilometer af om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum. Het roeiteam van ROC Friese Poort begeleidt de vloot in de 11e etappe. 

Van-Vlasties roeit zaterdag 22 juni mee in een 30 kilometer lange tocht over de Zwette van Leeuwarden naar Sneek. De start is om 09.00 uur. Het roeiteam van ROC Friese Poort bestaat uit studenten Maritieme Techniek en instructeur Hette van der Meer. Op Pinksterzondag deed Van-Vlasties mee met de Italiaanse roeiregatta Vogalonga. Dit is een wedstrijd in het leven geroepen als aanklacht tegen de oprukkende gemotoriseerde vaartuigen in Venetië.

LATER
"Wij doen mee om ons steentje bij te dragen en zoveel mogelijk geld op te halen. Voor mij persoonlijk heeft het veel betekenis omdat mijn vader ziek is," aldus Ids Bonga, een van de roeiers van Van-Vlasties. Het opgehaalde geld gebruikt KiKa om het researchproject LATER te bekostigen. Dit project richt zich op de late effecten van de behandelingen op kinderkanker. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking, extreme vermoeidheid en vervroegde veroudering. Voor het onderzoek is een half miljoen euro nodig. Momenteel heeft Van-Vlasties 1500 euro opgehaald.

Ids is samen met Jurjen Beeker een van de twee bouwers van de Duurzame Roeisloep. Woensdag 12 juni wonnen zij met dit project de prestigieuze LC Award. De sloep is gebouwd op de maritieme werf van ROC Friese Poort en is volledig duurzaam. Volgens de jury raakte het project van Ids en Jurjen "alles dat belangrijk is." Duurzaamheid, maatschappelijke relevantie en het feit dat Ids en Jurjen alles vanaf de schrijftafel zelf hebben bedacht en ontwikkeld.

Meer informatie en steun Van-Vlasties.