Terug

Kick-off FIRST LEGO League 27 september ROC Friese Poort

woensdag 18 september 2019

NHL Stenden, CSG Liudger en ROC Friese Poort organiseren dit jaar samen één van de regiofinales van de FIRST LEGO League. De regiofinale vindt vrijdag 13 december van 13.00 -18.00 uur plaats bij CSG Liudger, locatie Raai in Drachten. Vrijdag 27 september is hiervan een kick-off op de campus in Drachten. 

Sterk techniekonderwijs
ROC Friese Poort en CSG Liudger hebben het afgelopen jaar samen met diverse andere vo-scholen, mbo-instellingen en het regionale bedrijfsleven subsidie toegekend gekregen met als doel samen te werken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs in de regio Zuid-Oost Friesland. We willen als vo-, mbo- en hbo-instellingen o.a. laten zien dat techniek breed is en niet alleen weggelegd is voor bèta kinderen, maar dat ook de soft skills een belangrijke rol spelen binnen deze sector. De FIRST LEGO League is één van de eerste activiteiten die voortvloeit uit deze samenwerking.

FIRST LEGO League
De FIRST LEGO League is een internationale wedstrijd waarbij jongeren tussen de 9 en 15 jaar (groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1 en 2) uitgedaagd worden om de maatschappelijke rol van wetenschap en techniek te ontdekken aan de hand van uitdagende opdrachten. Ieder team bestaat uit max. 8 leerlingen. Er hebben zich inmiddels ruim 20 teams opgegeven. Tijdens de regiofinale worden de teams op verschillende onderdelen beoordeeld, waaronder een presentatie over het centrale thema, een missie met legorobots in de wedstrijdarena, robottechnieken en teamwork. Er wordt ieder jaar met een ander thema gewerkt. Dit jaar is het thema “City Shapers”. Hier ligt er een uitdaging voor de teams om het idee te presenteren over hun eigen bedachte stad of dorp van de toekomst. De Lego League daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici, tijdens het hele traject staan ‘core values’ centraal. Deze ‘core values’ zijn:

 

  • Ontdekking: we verkennen nieuwe vaardigheden en ideeën.
  • Innovatie: we gebruiken creativiteit en doorzettingsvermogen om problemen op te lossen.
  • Effect: we passen toe wat we hebben geleerd om onze wereld te verbeteren.
  • Integratie: we hebben respect voor elkaar en omarmen onze verschillen.
  • Teamwork: we bereiken meer als we samenwerken.
  • Plezier: we hebben plezier en vieren wat we doen!

Kick-off 27 september 2019
Ter voorbereiding op het project organiseren ROC Friese Poort, NHL Stenden en CSG Liudger vrijdag 27 september een kick-off bij ROC Friese Poort in Drachten. Tijdens de kick-off krijgen de deelnemende teams in een ontspannen setting informatie en advies over het project. Ze krijgen o.a. workshops aangeboden, verzorgd door leerkrachten en/of leerlingen van NHL Stenden, ROC Friese Poort en CSG Liudger. Begin november zijn de teams nog één of twee dagdelen welkom bij ROC Friese Poort, om een training bij te wonen, verzorgd door studenten van de mbo-opleiding Onderwijsassistent.