Terug

Jongeren sterk aan het werk op hun stage of bij hun toekomstige baan dankzij nieuw mbo-lesprogramma

dinsdag 18 februari 2020

‘Wat zijn mijn rechten en plichten op het werk?’ ‘En wat moet ik doen als deze rechten worden geschonden?’. Vaak weten jongeren niet hoe zij met bepaalde situaties op het werk om moeten gaan.

‘Wat zijn mijn rechten en plichten op het werk?’ ‘En wat moet ik doen als deze rechten worden geschonden?’. Vaak weten jongeren niet hoe zij met bepaalde situaties op het werk om moeten gaan. Daar bedachten de FNV en educatieve uitgeverij Codename Future een oplossing voor: het mbo-lesprogramma Sterk aan het werk!.

Dinsdag 11 februari was het zo ver: de eerste lancering van het nieuwe lesprogramma Sterk aan het werk!. De lancering vond plaats bij ROC Friese Poort in Drachten. Daar kregen studenten financiële administratie en bedrijfsadministrateur hun tweede les van Sterk aan het werk!: een gastles van de FNV.

Codename future 2

Problemen op de werkvloer
Tijdens gesprekken met de studenten van ROC Friese Poort kwam naar voren dat ook zij helaas regelmatig te maken krijgen met onverwachte situaties op het werk. Zij weten in die situaties vaak niet wat zij moeten doen. Zo vertelde een student dat haar leidinggevende niet doorbetaalde toen ze ziek was. Wat moeten studenten doen als zij ziek worden, problemen met hun salaris hebben of als zij ontslag willen nemen of zomaar ontslagen worden?

Codename future 2

“Ik weet niet wat ik verdien en ik krijg mijn salarisstrook niet te zien.” 

Met Sterk aan het werk! leren de studenten om sterker in hun schoenen te staan en weten zij wat zij op het werk kunnen verwachten.

Voorbereiding op de beroepspraktijk
Sterk aan het werk! richt zich op de rechten en plichten van jongeren op het werk. Het lesprogramma bestaat uit twee lessen. De eerste les is een voorbereidende, kant-en-klare les van Codename Future, die wordt gegeven door de docent zelf. De tweede les is een verdiepende gastles van de FNV. Deze twee lessen bereiden studenten voor op situaties in hun toekomstige beroepspraktijk. Op die manier komen zij minder snel in onverwachte situaties en weten zij voortaan hoe zij in zulke situaties moeten handelen.

Hier vind je meer informatie over Sterk aan het werk!.