Jim Molenaar

Storingen oplossen, reparaties en onderhoud uitvoeren, Jim Molenaar vindt het mooi werk. Hoe zijn toekomst in dit vakgebied er precies uitziet weet hij nog niet, maar één ding weet hij zeker: “Ik kom van Ameland en ik blijf op Ameland.”

Jim (17) heeft bijna het eerste jaar van zijn opleiding afgerond. Elke zondagavond neemt hij de boot naar het vasteland en elke vrijdagavond gaat hij weer naar huis. Door de week woont hij samen met zijn broer en twee kameraden van Ameland op kamers in Leeuwarden. Hij vertelt: “Mijn vader doet het onderhoud op een camping op Ameland en ik heb zelf ook stage gelopen bij een camping. Ik vond het heel leuk, want je moet allerlei storingen oplossen. Bijvoorbeeld aan stroompalen of in de toiletgebouwen. Toen ik een opleiding moest kiezen, leek me dit dan ook een logische keuze.”

Stage
Jim vindt het leuk dat de opleiding zo breed is. “Je gaat aan de slag met elektrotechniek, installaties en bouwkunde. Door alles te proberen kan ik kijken wat ik het leukste vind. Ik loop nu stage bij het WTC Hotel. Ik vind het leuk dat je elke dag een andere klus kunt krijgen. Laatst heb ik 64 lampen vervangen in het plafond, dat vond ik mooi werk. Maar het kan ook zijn, dat er iets kapot is op een hotelkamer en ik dat moet repareren. De stage bevalt me heel goed maar ik mis wel het buitenzijn. Dat ben ik gewend.”

Ontdekken
“In dit eerste jaar heb ik al wel ontdekt dat het werk bij een Technische Dienst of een onderhoudsbedrijf echt iets voor mij is”, zegt Jim. “Mijn volgende stage wil ik wel in een andere werkomgeving doen, om te kijken hoe me dat bevalt. Een vriend van mij doet dezelfde opleiding en loopt stage bij een timmerbedrijf. Hij vindt dat zo leuk dat hij nu verder wil in het timmervak. Dan zie je hoe nuttig een stage en opleiding zijn om te ontdekken wat je precies wilt.” De toekomst van Jim ligt hoe dan ook op Ameland. “Ik voel me daar gewoon thuis. Iedereen kent elkaar, het eilandleven past bij mij. En vanwege het toerisme is daar altijd werk.”