Jan van den Berg

Van Urk naar Paramaribo

‘Jullie hebben de klok, wij hebben de tijd’.

Deze uitspraak is Jan van den Berg, docent van de opleiding Visserij bij ROC Friese Poort op Urk, goed bijgebleven na zijn werkweek in Suriname. Op uitnodiging van adviesbureau Q-Point gaf hij workshops over het vakmanschap van de visserman aan Surinaamse eigenaren van vissersbootjes. “Ik hoop dat ik een klein mosterdzaadje voor verandering heb kunnen planten”, zegt Jan.

“Het was nog best een avontuur voor een man van mijn leeftijd”, lacht Jan. “Ik had één keer eerder gevlogen, maar dat was slechts een uurtje. Ik was nog nooit zo ver van huis geweest en nu ging ik alleen naar de andere kant van de wereld.” Na aankomst was de cultuurshock groot. “Van het land is slechts 7% in gebruik en 93% niet. In Nederland is dat precies andersom. Dat is een groot verschil. Verder had ik niet verwacht dat ik zoveel krotten en armoede in Paramaribo zou zien. Zo zagen de mensen het daar zelf trouwens niet. Zij vinden dat er geen sprake van armoede is, zolang je eten en een dak boven je hoofd hebt en de doktersrekening kunt betalen.”

Wat heeft Jan er zelf van geleerd? “Het is me opgevallen dat de bevolking van Suriname heel divers is. De mensen zijn allemaal open en vriendelijk. Op een enkeling na, maar dat is in ons land ook zo. Ik ben wel een stuk dankbaarder geworden dat ik in Nederland woon. Waarbij je je na zo’n reis ook wel afvraagt of wij ons niet té druk maken. Niet voor niets zeggen Surinamers tegen Nederlanders: “Jullie hebben de klok, wij hebben de tijd! Ook daar zit wat in.”