Internationaal

Wie uit z’n bubbel stapt, leert meer

Bij ROC Friese Poort willen we dat onze studenten zo goed mogelijk voorbereid zijn op hun toekomst. Daarom motiveren we hen om af en toe uit hun bubbel te stappen, en kennis te maken met andere nationaliteiten en culturen. Dat kan dichtbij, via een stage bij een internationaal bedrijf in de regio, een workshop interculturele vaardigheden of een online samenwerking met buitenlandse studenten. Of verder weg, met een stage of studieperiode in het buitenland. Elke internationale ervaring is weer een kans om iets te leren.

  • Kennis maken met
    andere culturen
  • Ontdek hoe jouw vak er
    in de rest van de wereld uitziet
  • Een ervaring
    om nooit te vergeten

Meer vakkennis én zelfkennis
Via internationale ervaringen – klein of groot – ontdekken studenten nieuwe technieken en trends binnen hun eigen vakgebied. En ervaren ze hoe er in ándere landen wordt omgegaan met hun vak. Want een kapper in Finland knipt misschien wel op een heel andere manier dan een hairstylist uit Griekenland of een barbier uit België. En de ouderenzorg in Turkije zit waarschijnlijk weer heel anders in elkaar dan die in Nederland.

Studenten leren zo met een heel andere blik te kijken naar hun vak. Tegelijkertijd doen ze natuurlijk belangrijke levenservaring op. Ze leren zich in te leven in mensen met een totaal ander levenspad. Of ontdekken hoe je kunt samenwerken met vakgenoten die een andere taal spreken. Vooral studenten die een tijdje naar het buitenland vertrekken, komen een stuk zekerder en zelfstandiger terug.

Begeleiding door docenten
De meeste studenten vinden zo’n internationale ervaring best spannend. Toch zeggen ze achteraf altijd dat ze het niet hadden willen missen. Ze hebben vaak gewoon een extra zetje nodig, iets waar onze docenten bij kunnen helpen.

Door bijvoorbeeld inspirerende gastdocenten over te laten komen, uitwisselingsprojecten te organiseren of met de klas mee te doen aan internationale wedstrijden. Ook stimuleren we docenten om hun éigen wereld te vergroten. Door zelf eens naar het buitenland af te reizen en terug te komen met nieuwe verhalen, ideeën en perspectieven.

Internationaal netwerk
Daarnaast bouwen we actief aan een uitgebreid internationaal netwerk. Met zowel internationale bedrijven in de buurt, als onderwijsinstellingen en bedrijven in het buitenland. Door grenzeloos samen te werken en onze kennis en ervaringen met elkaar te delen, blijven we van elkaar leren. Samen werken we vanuit onze vakkennis aan belangrijke thema’s als duurzaamheid, connectiviteit, digitale veiligheid, gezondheid en mobiliteit.

Het is onze taak om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden hun beroep. Om hen de juiste vaardigheden te leren, hun wereld te vergroten en hun blik te verruimen. Zodat ze na hun opleiding vol vertrouwen aan de slag kunnen met hun vak. En een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.