Terug

Inspiratieroute Talent Buitenspel

dinsdag 12 maart 2019

De werkgroep Talent Buitenspel heeft een inspiratieroute ontwikkeld. ROC Friese Poort was betrokken bij het Instroomtraject Aan de slag in de maakindustrie.

Talent BuitenspelDinsdag 5 maart was de afsluiting van het jaarthema van VNO-NCW ‘Erken je talent’. De werkgroep bestond uit een kleine twintig leden van VNO-NCW Noord uit uiteenlopende sectoren, waaronder Saskia Visser, Manager Sales ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. Elke deelnemer heeft vanuit de eigen kennis, ervaring en netwerk een bijdrage geleverd aan deze inspiratieroute. Binnen dit jaarthema ontwikkelde de werkgroep Talent Buitenspel een inspiratieroute. Lees meer over Talent Buitenspel en de ontwikkelde inspiratieroute.

Een van de praktijkvoorbeelden waarbij ROC Friese Poort betrokken is:

Instroomtraject Aan de slag in de maakindustrie
Bedrijven in de maakindustrie regio Noordoostpolder zitten te springen om goed gekwalificeerde vakmensen uit de eigen regio. Tegelijkertijd zijn bij het UWV en de WerkCorporatie Noordoostpolder kandidaten aanwezig die op zoek zijn naar een baan. Bedrijven van de Maakindustrie, ROC Friese Poort, de gemeente Emmeloord, OBM Oost, het UWV en de WerkCorporatie hebben de handen ineen geslagen voor de uitvoering van een opleidingstraject, waarmee werkgevers op korte termijn voorzien worden van geschikte vakmensen en kandidaten in staat worden gesteld een duurzame plek op de arbeidsmarkt te verwerven. Na een kennismakingsdag bij één van de deelnemende bedrijven worden de kandidaten uitgenodigd voor een intake bij ROC Friese Poort. Onderdeel van deze intake is het maken van een AMN test. Deze test geeft een goed beeld van de persoonlijkheid en de cognitieve capaciteiten van de kandidaat. Vervolgens maken de kandidaten in een carrouselvorm kennis met de deelnemende bedrijven. Hierna volgt de selectie door UWV en Werkcorporatie en dragen zij de kandidaten voor voor een proefplaatsing. Tijdens de proefplaatsing volgen de kandidaten ook een scholingstraject van 8 weken bij ROC Friese Poort. Dit scholingstraject is gericht op de volgende aspecten: socialiseren houding en gedrag; aanleren praktische vaardigheden metaalbewerking; theoretische kennis; persoonlijke ontwikkeling en indien nodig taalles NT2. Hierna volgt het beslismoment en bij een positieve uitkomst ontvangt de kandidaat een arbeidsovereenkomst voor minimaal één jaar op basis van minimaal 19 uur per week (zij-instromer) of zolang de aanvullende BBL opleiding duurt. De aanvullende BBL opleiding wordt bepaald aan de hand van het studieloopbaanadvies welke gegeven wordt door ROC Friese Poort. Naar verwachting zal het gaan om een verkort maatwerktraject op niveau 2 of 3.

Instroomtraject in het kort

  • Wie: Zuidberg Techniek, Suplacon, Kampstaal, Polderstaal, GeesinkNorba, Tolsma/Grisnich, MCM, OBM, WerkCorporatie, gemeente Noordoostpolder, UWV en ROC Friese Poort.
  • Wat: Uitvoering van een kort, intensief scholingstraject leidend tot een duurzame (vaste) baan bij één van de bedrijven van de Maakindustrie in de regio Noordoostpolder én aanvullend het verwerven van een startkwalificatie op niveau 2 of 3 (metaalbewerken).
  • Looptijd: vanaf 2018 tot heden.
  • Meerwaarde: De meerwaarde van een Instroomtraject is dat de bedrijven en kandidaten zich een beeld vormen van elkaar vormen, de mogelijkheden verkennen en selecteren alvorens er een arbeidsovereenkomst wordt aangeboden. Voor de kandidaten biedt het instroomtraject ook de mogelijkheid om weer in het werkritme te komen, kennis te verkrijgen en aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling.
  • Doel: Het beoogd aantal deelnemers dat deelneemt aan het instroomtraject is 16 kandidaten. We zijn inmiddels gestart met de 1e groep van acht personen.
  • Resultaat: Tot op heden zijn vijf kandidaten in een BBL-opleiding ingestroomd en hebben een arbeidsovereenkomst gekregen bij één van de deelnemende bedrijven. Twee kandidaten zijn afgevallen na het instroomtraject en één persoon heeft een betaalde baan in de logistiek gevonden en volgt nu een functiegerichte training.