Initiatieven & Inspiratie

Tijdens coronacrisis
Als onderwijsinstelling zijn we tijdens de coronacrisis druk bezig om het thuisonderwijs zo goed mogelijk vorm te geven en ouders en studenten tijdig en duidelijk te informeren. Tegelijk ontstaan er hele mooie maatschappelijke initiatieven van onze medewerkers en studenten. Wat kun je doen om in deze moeilijke tijd een beetje op elkaar te letten? We delen graag een aantal hartverwarmende corona initiatieven.

Online inburgeringslessen

Docent Marije Drogendijk is druk bezig met het nakijken van online schrijfwerk van een analfabeet. Ook op afstand schrijven onze alfa's mee. Trots op alle inburgeraars die vanuit huis druk bezig zijn met onze online lessen Nederlands!

Docent Marije Drogendijk

200 kaarten voor ouderen in Drachten
 

200 Drachtster ouderen vonden op Bevrijdingsdag een kaart met een gedicht in de bus. De negentienjarige Malina van den Bosch bedacht, ontwierp en bezorgde deze kaarten.

Hart onder de riem
Malina van den Bosch studeert Medewerker Sign. Toen Malina lucht kreeg van de coronabesmettingen in De Warrenhove wilde zij de bewoners een hart onder de riem steken. “Ik hoorde dat de deuren op slot gingen en dat de bewoners hun kinderen en kleinkinderen niet meer mochten zien. Toen ben ik achter de tekentablet gekropen om hen iets moois te geven,” vertelt Malina trots.

Lees het hele artikel >> 

Malina Warrenhove

Eindexamen in coronatijd: hoe doe je dat?
Bij de opleiding Veiligheid en Vakmanschap, richting ICT, zijn de eerste examens afgenomen. Maar hoe doe je dat in corona-tijd? Trotse docent Thorwald van der Tooren vertelt: "we hebben drie lokalen ingericht als examenruimte, zodat er per lokaal 4 studenten en 1 surveillant op minstens 1,5 meter afstand van elkaar zijn. Voor telefoongesprekken (ook onderdeel van het examen) liepen de studenten de (verlaten) gang in naar een kantoor met daarin een PC en voor hun balie-gesprek stond een laptop met 'n probleem in een verlaten lokaal. Alles verliep veilig volgens de Corona richtlijnen van het RIVM en van ons ROC. Studenten namen hun eigen fris, koffie/thee en eten mee (kantine was dicht)."

VeVa eindexamen

Iedereen gelijke kansen
ROC Friese Poort sluit zich aan als partner bij het initiatief Onderwijs op afstand. Op deze manier ondersteunen wij samen leerlingen, zodat iedereen kan meedoen! Zo hebben wij ons gemeld als donateur van devices, speciaal voor de leerlingen die op dit moment niet de mogelijkheid hebben tot het volgen van lessen op afstand.

De samenwerking tussen ROC Friese Poort en Mediabalans zorgt ervoor dat de leerlingen in de regio Friesland, Noord Oost polder & West Groningen weer kunnen deelnemen aan het onderwijs.

Lees er meer over >>

Tablets

Kansen voor het onderwijs
De afgelopen periode is collega Roald Duijff druk bezig geweest met het ontwikkelen van een magazine, een studieopdracht waarin hij verschillende visies op leren laat zien. Met de vraag: wat heeft het onderwijs van morgen nodig? In deze tijd van Corona actueler dan ooit. Roald ging in gesprek met collega's van ROC Friese Poort Emmeloord, ontwikkelde een eigen visie op onderwijs en onderbouwde dit met verschillende onderzoeken.

Lees het magazine >>

roald

(Oud)- zorgmedewerkers geschoold ter ondersteuning van de zorg
Om ervoor te zorgen dat Friese zorginstellingen en ziekenhuizen geen medewerkers tekort komen, slaan het Fries mbo en hbo de handen ineen. In de afgelopen periode zijn (oud)-zorgmedewerkers geschoold ter ondersteuning van de zorg. Johanna Roodvoets, opleidingsadviseur bij ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, pakte haar oude functie als docent weer op. 

Lees verder >>

Samenwerking ROC FP FC en NHL

Terug in de zorg: onze zorgdocente Anneke Bargerbos springt bij
Omdat Anneke – tot tien jaar geleden verpleegkundige op de longafdeling van het Leeuwarder MCL – praktijkles geeft op het hoogste mbo-niveau, is ze bevoegd om weer aan het bed te staan. "Ik heb de papieren. Het voelt als een verplichting naar de maatschappij om hier ook iets mee te doen. En ik vind het natuurlijk ook gewoon leuk."

 

Anneke bargerbos

ROC Friese Poort blijft in beweging challenge
Deze challenge daagt medewerkers van al onze vestigingen uit om de komende weken in beweging te blijven. 25 enthousiaste lopers hebben inmiddels de Strava app gedownload en samen zijn er al honderden kilometers afgelegd middels hardlopen en/of wandelen. Het wandelen tussen het thuiswerken door werkt heel goed om je te ontspannen, je hoofd leeg te maken en je gedachten te verzetten. Vanzelfsprekend houd je tijdens het bewegen rekening met de 1,5 meter afstandsregel.

Doe mee! >>

bewegen

1200 boeken voor studenten ROC Friese Poort
Het boek, Ondergedoken als Anne Frank, was een dankbaar onderwerp voor een serie themabijeenkomsten over 75 jaar vrijheid. Het startschot voor deze bijeenkomsten werd 13 februari gegeven in het Fries Museum in Leeuwarden. Alle andere Themabijeenkomsten zijn vanwege het coronavirus geannuleerd. Daardoor dreigden er meer dan 1200 boeken op de plank te verstoffen. Door snel schakelen kunnen Drachtster studenten van ROC Friese Poort, dit boek binnenkort in hun brievenbus verwachten.

Lees verder >>

boeken voor studenten

Hoe kun je een praktijkopleiding digitaal benaderen?
Studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap zitten middenin de voorbereidingen voor hun praktijkexamen. Hoe kun je deze voorbereidingen alsnog doen? Door de werkplaats in digitale versie te benaderen en tekeningen te maken die overeenkomen met de realiteit. Hier een voorbeeld van ontwerpen waarin de studenten in theorie al hun materialen en gereedschappen moeten beschrijven. Deze voorbereiding met hun virtuele examen-unit geeft inzicht om alle zaken te kunnen beschrijven in excel-lijsten.

 

wastafel

Hoe help je studenten hun weg te vinden in video-onderwijs?
“Uit een enquete onder studenten van de opleiding Dienstverlening bleek dat niet iedereen even blij werd van video-onderwijs. Deze groep vindt het vaak moeilijk om de juiste weg in Teams te vinden. Docent Hester van Leeuwen aarzelde niet en kwam met een prima oplossing. “Om de studenten hierin tegemoet te komen, leek het mij handig om een website te maken waar ze de informatie kunnen vinden. Daarnaast ben ik beschikbaar voor extra uitleg als ze niet precies begrijpen wat er staat. De studenten kunnen nu in hun eigen tempo aan het werk gaan met hun digitale lesmateriaal. De site is nu in grote lijnen klaar, maar elke week zet ik er weer nieuwe uitleg op. Daarnaast ben ik nog docent in opleiding en maak ik binnenkort ook een ICT-portfolio waarin ik laat zien dat ik digitaal vaardig ben. De website zal dan ook zeker in mijn portfolio terug gaan komen.”

 

Hester

Docent Burgerschap, Cornelieke de Jong, startte de Facebookgroep Coronahulp Heerenveen
"Ik ben nu druk bezig om afstandsonderwijs vorm te geven. En in navolging van de Facebookgroep heb ik ook onder mijn eigen studenten een vrijwillige burgerschap-opdracht uitgezet. Ze krijgen de opdracht om, op vrijwillige basis en binnen de richtlijnen van het RIVM, hulp te bieden aan een ander in hun buurt. Van de hulpactie kunnen ze vervolgens een leuke foto plaatsen in de digitale leeromgeving. Dat vindt ROC Friese Poort ook belangrijk. Studenten stimuleren om om zich heen te kijken. Niet alleen kwalificatie, ook een stukje persoonsvorming. Dat kan deze tijden mooi aan bod komen.”

Lees verder >>

Heel Friesland belt!
Stichting Sociaal Goud strijdt tegen eenzaamheid onder ouderen. In deze tijd van cirisis hebben zij het initiatief 'Heel Friesland belt' samen met onze studenten opgezet.