Van havo naar mbo

"Ik had niet gedacht dat ik zo snel, zoveel zou leren"

Door privéomstandigheden heeft Pieter Meijer de havo niet afgemaakt. "Daarom ben ik dit schooljaar begonnen met de mbo-opleiding Software Development. Ik vond het niet lastig om een opleiding te kiezen: op de havo vond ik het vak informatica erg leuk, dus ik wilde graag een opleiding die daarop aansloot. Zo’n zeventig procent van de opleiding bestaat uit programmeren. We schrijven bijvoorbeeld programma’s of bouwen websites. Ik verbaas me over de snelheid waarop we alles leren. Ik had gedacht dat we gedurende het jaar bijvoorbeeld één computertaal zouden leren. Maar we vliegen er doorheen. Na deze mbo-opleiding wil ik graag nog een hbo-opleiding Software Development doen. Want dat ik wil blijven programmeren, weet ik zeker."

  Van havo naar mbo

  Zit je op de havo, maar vind je het best lastig? Of heb je behoefte aan praktijkgericht leren? Als je in de vierde of vijfde klas zit, kun je overstappen naar het mbo. In het mbo kun jij een opleiding volgen die past bij jouw interesses en talenten.

  Werk maken van je passie

  Wat is jouw passie? Bij ROC Friese Poort kun je dat ontdekken. Je krijgt de ruimte om je eigen weg te kiezen. We helpen je om je te verbinden. Aan vakkennis, jouw eigen talenten en waarden, en de mensen en wereld om je heen. Elke verbinding laat je groeien op jouw eigen unieke manier, in je vak en als mens. Heb je je passie ontdekt, dan maken we er samen werk van. 

  7 voordelen om van havo over te stappen naar mbo

  1. Je volgt een opleiding die bij jouw interesses en talenten past.
  2. Je kunt in het mbo snel ontdekken of het vak waarvoor je wordt opgeleid bij je past.
  3. Je doet veel praktijkervaring op en zo leer je het snelst.
  4. Het mbo is een goede opstap naar het hbo.
  5. Als mbo-student doe je al veel ervaring op. Dit geeft je op het hbo vaak een voorsprong op havisten. 
  6. Je loopt stage en komt in aanraking met het bedrijfsleven, daarom kun je al een heel netwerk opbouwen.
  7. Na het afronden van het mbo heb je een vakdiploma op zak waarmee je al kan gaan werken. 

  Ons onderwijs

  Uitleg over aanmelden

  Kennismaking en toelating

  Vraag een adviesgesprek aan

  1-jarige kopopleidingen

  Er kunnen verschillende redenen zijn om met je havo diploma naar het mbo te gaan. Misschien ben je wel meer een type voor de praktijk of past het hbo nog niet bij je. Je kunt dan kiezen voor onze eenjarige kopopleidingen. Ervaar hoe je met de praktijkervaring van het mbo straks makkelijk doorstroomt naar het hbo of een baan. Voordat je kunt worden geplaatst, vragen we je nog wel je motivatie toe te lichten in een gesprek. 

  "Je zit hier nooit de hele dag met je neus in de boeken"

  "Welke opleiding ik na de havo wilde doen?" Renée Adrichem kwam er niet uit. "Op het hbo kon ik geen opleiding vinden die me aansprak. Het was mijn moeder die opperde om eens naar mbo-opleidingen te kijken. Zo kwam ik terecht bij de opleiding Doktersassistente van ROC Friese Poort. Die leek me meteen leuk! Het is fijn dat de opleiding zowel theorie als praktijk bevat. Je zit hier nooit de hele dag met je neus in de boeken. Mijn favoriete vak is triage. Je leert dan om de urgentie van een klacht te bepalen. Moet de patiënt direct een arts zien? Of kan er een afspraak worden gemaakt voor de volgende dag? Ook het vak Gezondheidsleer vind ik leuk. Daarbij leren we alles over het menselijk lichaam en ziektes en aandoeningen. Doordat ik een havodiploma heb, kan ik de opleiding in twee jaar doen. En daarna? Ik denk dat ik probeer een leuke baan in het ziekenhuis te vinden. Want het hbo, dat zie ik nog steeds niet zitten."