Als middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leiden we jongeren op om een bepaald beroep uit te oefenen. Jongeren met een vmbo-diploma of een overgangsbewijs naar klas 4 havo of vwo kunnen naar het mbo. Naar welk niveau uw zoon/dochter kan doorstromen in het mbo, hangt af van de leerweg die hij/zij gevolgd heeft op het vmbo.
Opleidingsniveaus
Binnen het mbo onderscheiden we vier opleidingsniveaus:
1. Startcollege Entree
Startcollege Entree is bedoeld voor jongeren zonder een diploma van een vooropleiding. Deze opleiding bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld als horeca-assistent of zorghulp) of op doorstroming naar een mbo-2-opleiding. De opleiding duurt 1 jaar.
2. Basisberoepsopleiding (niveau 2)
De basisberoepsopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Niveau 2 bereidt studenten voor om uitvoerende werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
3. Vakopleiding (niveau 3)
De vakopleiding duurt 2 tot 3 jaar. Studenten leren hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als kok of office assistant.
4. Middenkaderopleiding of specialistenopleiding (niveau 4)
De middenkaderopleiding of specialistenopleiding duurt 3 jaar. Voor sommige opleidingen geldt een maximum van 4 jaar. Studenten leren hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als mediavormgever of commercieel technicus. Studenten die deze opleiding afronden, kunnen ook verder studeren aan het hbo.