Raechel van den Berg

Inburgeren voor de liefde

Twee jaar geleden kwam de Canadese Raechel voor de liefde naar Nederland. Inmiddels is ze getrouwd en woont ze met haar man in Tollebeek. De inburgering bij ROC Friese Poort helpt haar op weg naar haar droombaan in de dierverzorging.

Raechel leerde haar huidige man kennen via vrienden. “Daarna zagen we elkaar nog eens toen we beiden op vakantie waren in Amerika. We bleven online met elkaar praten en hadden een goede klik. Zes maanden hadden we een langeafstandsrelatie via internet. Toen ben ik naar Amsterdam gekomen en hebben we besloten bij elkaar te gaan wonen. Het was handiger als ik naar Nederland zou komen, omdat mijn man hier een goede baan heeft. Ook heb ik hier meer kansen om mijn droombaan te vinden, het verzorgen van dieren. En, als dat niet lukt, het verzorgen van mensen.”


Fijn land
De verhuizing naar Nederland was een grote stap, vertelt Raechel. “Ik heb mijn familie en vrienden achtergelaten en dat was moeilijk. We gingen eerst wonen bij de ouders van mijn man, die op dat moment nog niet eens echt mijn schoonouders waren. Gelukkig waren ze heel open en uitnodigend en inmiddels voelen ze als een tweede familie. We hebben nu een huis gekocht in Tollebeek en daar zijn we heel gelukkig samen. Ik vind Nederland een heel fijn land. Alles is goed geregeld, de architectuur is heel mooi en de infrastructuur met energie en water is heel modern.”

Support
Raechel werkt als oproepkracht in het magazijn bij Camera.nu op Urk en is druk bezig met haar inburgering. ”Nederlands spreken is niet zo gemakkelijk, daar worstel ik wel mee. Als ik in de winkel Nederlands probeer te praten, krijg ik vaak antwoord in het Engels. Dat is aardig bedoeld, maar niet zo goed voor mijn zelfvertrouwen. Ook moet ik wennen aan de rare uitdrukkingen in het Nederlands. Zoals ‘stage lopen’, hoezo lopen? Gelukkig kan ik wel veel Nederlands praten met mijn schoonfamilie. De docenten bij ROC Friese Poort zijn heel aardig en bieden extra support. Daardoor is de inburgering goed te doen. Het scheelt ook dat ik een vrijstelling heb voor ONA (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt) omdat ik al voldoende uren gewerkt heb. De docenten adviseren goed over het niveau dat je het beste kunt volgen. Ik hoop me snel in het Nederlands te kunnen redden, zodat ik de vervolgopleiding kan gaan doen en het werk dat ik echt graag wil. Het is fijn dat ik in Nederland al deze kansen krijg.”

Wil jij in Nederland wonen en wil je goed voorbereid de inburgeringsexamen maken? Heb je extra hulp nodig met de Nederlandse taal? Meld je dan aan.

Je kunt als volwassene bij ons terecht voor verschillende erkende mbo-opleidingen, mbo-certificaten, cursussen, brancheopleidingen en trainingen. Flexibel, waardevol en toekomstgericht beroepsonderwijs dat speciaal is ingericht voor volwassenen.

Meer informatie over inburgering
Raechel van den Berg