Ik wil in de toekomst een camping in Noorwegen beginnen.

Martijn Smid is 24 jaar oud en is student van de 1-jarige opleiding vakman ondernemerschap in Drachten. Martijn heeft een passie voor reizen en campings “Ik reis veel. Ik houd van het ontdekken van mooie gebieden. Op dit moment heb ik al 22 landen gehad en dat worden er nog veel meer”.

Martijn heeft bewust de keuze gemaakt voor een 1-jarige opleiding bij ROC Friese Poort. “ROC Friese Poort biedt twee 1-jarige opleidingen aan in de commerciële tak: Leidinggevende team/afdeling/project en vakman ondernemerschap. Omdat ik later een camping wil beginnen in het buitenland, vond ik de opleiding vakman ondernemerschap heel interessant. Het is een jaar en dat bevalt me wel. Ik wil hierna doorstromen naar het hbo”, aldus Martijn.
Hiervoor heeft Martijn niveau 3 gedaan en daarnaast nog gewerkt op campings in Zwitserland en Frankrijk.

Stagelopen in Noorwegen
Op dit moment zit Martijn voor een stage op een camping in Noorwegen. Tijdens de opleiding kunnen studenten kiezen om in het buitenland stage te lopen. Martijn is erg enthousiast over zijn stage. “Samen met de campingeigenaar run ik de camping in Noorwegen. Van het toiletgebouw schoonmaken tot aan acquisitie en klantproblemen oplossen. Ik krijg de verantwoordelijkheid en de vrijheid om te ontdekken hoe ondernemen in het buitenland eruit ziet”. Een mooie bijkomstigheid is dat je in een hele andere, mooie omgeving zit”. Naast de opleiding leert Martijn ook nog Noors te spreken. “Als een Noorse klant nu naar de camping komt, kan ik me al aardig verstaanbaar maken”.

Praktijkgericht leren
In het eerste half jaar had Martijn dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag les. “In het begin van het jaar kreeg ik veel praktijklessen en kon ik veel vragen stellen aan de docenten. Dit is een fijne werkwijze omdat je veel uit de praktijk haalt. Daarnaast had ik vakken als E-commerce, boekhouden en bedrijfseconomie. Bepaalde inhoud van deze vakken pas ik nu toe tijdens mijn stage”. Op de vrijdag runde hij een koffiekar met een docent van ROC Friese Poort. Dit is een uniek voorbeeld voor praktijkgericht leren. “Ik deed een wedstrijd met een docent wie het meeste omzet kon draaien. Uiteindelijk was ik de winnaar”.

Toekomst
Na zijn examens van dit jaar, wil hij graag doorstromen naar het hbo. “Op het hbo wil ik Toerismemanagement doen zodat ik later een camping kan beginnen in Noorwegen.”

Ligt jouw passie ook bij Economie en Ondernemen? Wil je je ook verder ontwikkelen in het vak ondernemerschap? Dan is de opleiding vakman-ondernemer iets voor jou!

Je kunt als volwassene bij ons terecht voor verschillende erkende mbo-opleidingen, mbo-certificaten, cursussen, brancheopleidingen en trainingen. Flexibel, waardevol en toekomstgericht beroepsonderwijs dat speciaal is ingericht voor volwassenen.

Benieuwd? Lees meer