"Ik leer alles wat ik moet weten"

“Soms zie ik wel drie landen in één week”, zegt André Bosma, die de opleiding Schipper Binnenvaart volgt bij ROC Friese Poort op Urk. “Als je afwisselend werkt zoekt en niet te lang van huis wil zijn, kan ik een opleiding voor de binnenvaart zeker aanraden.” 

André begon bij ROC Friese Poort met de opleiding Koopvaardij. “In de herfstvakantie ging ik met mijn oom mee op een binnenvaartschip. Dat leek me eigenlijk leuker dan op zee, waar je soms wel zes maanden van huis bent. Na nog een keer meevaren en goed nadenken, heb ik in december op school aangegeven dat ik wilde overstappen. Daarbij ben ik goed begeleid en ik kon meteen beginnen aan de opleiding Matroos Binnenvaart. Deze duurt twee jaar, maar heb ik in anderhalf jaar afgerond. Inmiddels zit ik in het tweede leerjaar van de opleiding Schipper Binnenvaart en heb ik nog anderhalf jaar te gaan.” 

Opdrachten 

Bij deze opleiding werk je vijf à zes weken aan boord van een schip. Daarna ga je één week naar school. André vaart op de Hans Nico, een tanker met thuishaven Zwartsluis. “Tijdens de week op school krijg ik opdrachten mee, die ik aan boord moet uitvoeren. Als ik er niet uitkom, kan ik altijd contact opnemen met school. De begeleiding is heel goed. De schipper kijkt of ik het goed heb gedaan en op school bespreken we de opdrachten.  

Zelfstandig 

Aan boord doet André allerlei werkzaamheden. Zoals helpen met aan- en afmeren, laden en lossen, onderhoud aan dek en in de machinekamer, touwen of staaldraden opsplitsen, schilderen en schuren. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het werk ook zo leuk. Het mooie is ook dat je in de binnenvaart zelf kan kiezen of je één week op en af wilt, twee weken op en af, of bijvoorbeeld de weekenden vrij. Onderweg leef je met de bemanning aan boord en moet je het met elkaar zien te redden. Op school heb ik de module ‘Leven aan boord’ gevolgd, die je hierop voorbereidt. Je leert over hygiëne, koken, wassen en de omgang met elkaar. Aan boord word je snel zelfstandig en volwassen.” 

Varen 

De tanker Hans Nico vaart routes tussen Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Gent, Antwerpen en plaatsen in Duitsland. André: “We krijgen bijvoorbeeld de opdracht om 2000 ton benzine op te halen in Antwerpen en dit naar Groningen te brengen. Af en toe mag ik achter het roer om het varen te leren. Dan voel je bijvoorbeeld dat een schip heel anders vaart als het vol of leeg is. Je leert het snelst varen door het te doen en natuurlijk is de schipper er altijd bij. Hij vaart al 38 jaar en kan goed uitleggen. Hij leert mij alles wat ik moet weten. En dankzij mijn opleiding kan ik ook andere kanten op in de binnenvaart, als ik dat later wil.”  

 

Innovatie 

André leert de fijne kneepjes van het schippersberoep en daarbij hoort ook innovatie. “Er wordt continu geïnnoveerd als het veiliger of duurzamer kan. Zo hebben we net een nieuw camerasysteem waarmee we goed in het donker kunnen varen. Ook gaan we binnenkort Change XL gebruiken, een bijvoegsel voor de diesel om de uitstoot van CO2 te reduceren. Zo leer je elke dag.”  

Toekomst 

In de toekomst ziet André zichzelf op een eigen binnenvaartschip, en daarna misschien uitbreiding met meer schepen. “Je kunt heel veel kanten op in de binnenvaart en er is onbeperkt werk, dus ik ben nog lang niet klaar!” 

 

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van André?  

Check www.rocfriesepoort.nl/urk  of bezoek onze locatie Urk tijdens de open dag van 17 november.  

 

ROC Friese Poort Urk biedt jou de beste voorbereiding op jouw maritieme carrière, met: 

  • Een inspirerende leeromgeving in het hart van de maritieme sector. 
  • Opleidingen in verschillende maritieme disciplines van visserij tot koopvaardij, van binnenvaart tot maritieme techniek. 
  • Praktijkgericht onderwijs van docenten uit het maritieme bedrijfsleven. 
  • Hypermoderne faciliteiten waarmee je de uitdagingen op zee levensecht kunt ervaren. 
  • Een practoraat, visserij, innovatie en ondernemerschap die jou de mogelijkheid biedt om onderzoek te doen en ideeën te bedenken die de maritieme wereld vooruit stuwen.