Hulp bij studiekeuze voor ouders van studenten

Ouders/verzorgers aan het woord

Niet alleen voor uw zoon of dochter begint er een nieuw avontuur. Ook voor u als ouder. Daarom geven andere ouders/verzorgers u tips hoe u uw zoon/dochter kunt helpen bij de studiekeuze. 

Wat zou je ouder(s)/verzorger(s) willen meegeven wanneer hun zoon/dochter voor de keuze staat voor een mbo-opleiding? Hoe heb jij dat gedaan? 

Ik vind het belangrijk dat je goed kijkt naar waar een kind sterk in is; waar zijn/haar kwaliteiten liggen. En dan doel ik niet direct op bijvoorbeeld een specifiek vak, maar op eigenschappen als bijvoorbeeld verbaal sterk zijn, initiatieven durven nemen. Heb je een zoon/dochter die het liefst alleen zijn pad kiest en graag ook alleen werkt , neem dit dan mee in het keuzeproces. Niet iedereen is een sociaal dier en niet iedereen hoeft te gaan voor een job waar je altijd in teamverband opereert. Zo blijf je dichtbij wie iemand echt is; in de kern. Maar het allerbelangrijkste is: wat doet je zoon/dochter graag; waar ligt zijn hart, waarvan lichten zijn ogen op? Ik heb mijn kinderen benadrukt dat je later - als je werkt - meer op je werk bent dan thuis. Zorg er dan ook voor dat je iets doet waar je gelukkig van wordt. Niet doen wat van je verwacht wordt of waar je veel geld mee verdient. Kies in de eerste plaats voor wat je in je hart het liefste zou doen. 

Hoe verliep de overstap naar het mbo - ROC Friese Poort (nieuwe school, nieuwe manier van onderwijs, nieuwe mensen)?  

Onze zoon is erg flexibel en dat zal zeker een voordeel zijn geweest. Hij heeft geen enkele moeite gehad met de overgang naar het mbo. Ik kreeg ook het idee dat hij vanuit Comenius Esdoorn al goed voorbereid was op wat komen ging en daarnaast was hij er als jongste in het gezin ook echt aan toe. Bovendien wordt op ROC Friese Poort goed de tijd genomen om studenten te laten 'landen'. Onze zoon keek ernaar uit en ik heb sindsdien eigenlijk geen negatieve geluiden gehoord. 

Hoe was dit voor jou als ouder? 

Het is bij ons nummer 3. Ik sta er daarom ook zelf relaxed in. We begeleiden hem en geven hem advies, maar hij moet het zelf doen. En dat gaat met vallen en opstaan, maar daar leert hij van. We houden hem wel voor dat je - als je wat wilt bereiken, zelf aan de bak moet. Tuurlijk sturen we bij, maar van fouten maken leren ze heel veel. 

Werd je voldoende geïnformeerd? 

Jazeker. Natuurlijk voelt de afstand groter, voor de studenten en voor de ouders, vanwege alle corona perikelen. Maar dat is inherent aan de situatie en binnen de mogelijkheden vind ik dat ROC Friese Poort de mogelijkheden pakt die er zijn. 

Wat voor gevoel heb je als ouder bij ROC Friese Poort, nu je zoon/dochter bij ons op school zit? 
Wat zijn je ervaringen? 

Wat ik vooral erg fijn vind, is dat het jarenlange negatieve label van het mbo echt wel veranderd is. Dat de 'gouden handen' onmisbaar zijn in de samenleving en studenten ook weten dat er veel vraag naar goede mbo-ers is, is zo belangrijk. Wij hebben ze in alle soorten en maten;-): MBO, HBO en WO. En ze zijn ons alledrie even lief. Zaak is om eruit te halen wat erin zit en ze een goede start mee te geven. Geloof in jezelf en in je eigen kunnen. Dat geven wij ze mee thuis en dat wordt nog eens onderstreept door het team. Dan ben je op de goede weg in mijn ogen. 

Wat zou je andere ouders willen meegeven? 

Kijk goed naar je kind. Probeer door gesprekken, maar ook door het kijken naar bijvoorbeeld docu's op tv, te achterhalen waar ze blij van worden (als ze het zelf niet aan kunnen geven). Ga na hoe een dag van iemand eruit ziet die een bepaald beroep heeft, zodat ze een realistisch beeld krijgen. Past dat bij hem/haar? Kijk rond in je vriendenkring; misschien is een gesprek met een bevriende aannemer een idee of kan hij/zij een dagje meelopen op zijn oude basisschool. En heb vooral vertrouwen in hun eigen kunnen en steun ze daarin.