Terug

Horecastudenten maken inhaalslag met vijftien workshops

zaterdag 05 juni 2021

Veel studenten hebben vanwege de coronapandemie een onderbroken studiejaar achter de rug. In de horeca konden studenten daarnaast ook niet tot nauwelijks op stage. ROC Friese Poort in Drachten biedt horecastudenten daarom extra workshops aan, gegeven door mensen uit de praktijk.

Dit artikel verscheen in het Friesch Dagblad van vrijdag 4 juni en is geschreven door Marianne Velsink. De foto is gemaakt door Jilmer Postma. 

Veel studenten hebben vanwege de coronapandemie een onderbroken studiejaar achter de rug. In de horeca konden studenten daarnaast ook niet tot nauwelijks op stage. ROC Friese Poort in Drachten biedt horecastudenten daarom extra workshops aan, gegeven door mensen uit de praktijk.

,,Dit ziet er best wel smerig uit”, zegt Lieke Eggens (19) als ze voor het eerst van haar leven een gepocheerd ei bereidt. Ze appt een foto naar een goede bekende, die daarop vraagt waarom ze een plastic tas aan het koken is. De sfeer is een beetje jolig aan het keukenblok, waar zeven eerstejaars studenten van de horecaopleiding bediening (niveau 2, 3 en 4) een workshop volgen van Leendert Klaassens. Hij is oud-chef en -souschef van restaurant Lauswolt in Beetsterzwaag en heeft nu een eigen bedrijf InChoc, waar hij vooral chocoladegerechten bereidt.

Barista

Om de thuisperiode te compenseren kregen studenten van de horeca-opleidingen van ROC Friese Poort al vijftien workshops op school aangeboden, steeds in kleine groepjes van maximaal zeven leerlingen. In tegenstelling tot het voortgezet onderwijs is het mbo en hbo nog steeds slechts gedeeltelijk open. Klaassens gaf eerder al een workshop chocola en patisserie. Verder kregen de studenten onder andere les in gastvrijheid, van een barista, en ook van een barhouder die iets leerde over cocktails en shotjes.

 

Klaassens vindt het belangrijk dat ook deze leerlingen, die gekozen hebben voor de rol van gastvrouw en bediending, iets van de keuken meekrijgen. ,,Het is zaak dat deze leerlingen na een lange periode van thuisonderwijs met echte producten en gasten werken.”

Een stempel krijgen

Hij vreest een beetje dat de lichting die dit of volgend jaar van de horecaopleiding uitstroomt, toch een stempel krijgt. ,,Zo van: dat is er een van het jaar ’20-’21. De horeca heeft dan ook ruim een half jaar lang stilgestaan, en dan tel ik de sluiting in de eerste golf nog niet eens mee.”

Klaassens denkt niet dat dat hoeft te betekenen dat alle studenten een achterstand hebben opgelopen. ,,De goeien redden zich wel. Maar als je hier tussen de leerlingen doorloopt, kun je het gerecht ruiken, zien en even proeven en kun je beter zien waar iemand toe in staat is. Dat kan via de webcam niet.”

Minder animo

Dat de horeca ongekend hard geraakt is door de coronacrisis is bekend. Maar dit effect ijlt nog verder na op de beroepsopleidingen, merkt Anco van Kammen, docent gastheerschap aan ROC Friese Poort. ,,We lopen qua aanmeldingen bij de horecaopleidingen achter op vorige jaren. Het kan niet anders dan dat corona daarin een rol speelt. Veel van onze studenten zijn jong en ouders zijn bepalend in de studiekeuze. Ik vermoed dat ze dit jaar tegen hun kinderen hebben gezegd: kies maar niet voor de horeca, want dat is een onzekere branche.”

Terecht vindt hij dat niet. ,,Want de tekorten – die er ook al voor corona waren – zijn enorm”, zegt van Kammen. ,,Op Texel waren afgelopen zomer zeshonderd vacatures. De horeca zit ook de komende zomer met de handen in het haar.”

Zijn boodschap is dan ook duidelijk: dit is juist een goed moment om voor de horeca te kiezen.

Eigen restaurant

Danielle van der Veen (17) heeft geen moment getwijfeld aan haar toekomst in de horeca. ,,Dit is wat ik wil. Misschien wil ik ooit wel mijn eigen restaurant beginnen, dat zou geweldig zijn.”

Ze loopt nu stage bij restaurant Het Gerecht in Heerenveen. ,,School is leuk, maar in het echt leer je toch het allermeest. Ik vond thuisonderwijs prima, maar ben ook wel blij dat we weer bezig kunnen.”