Terug

Hacken om ‘Fryslân veiliger te maken’

15 april 2021 om 09:00

Veel websites zijn momenteel onveilig. Ze voeren geen updates uit waardoor cybercriminelen bijvoorbeeld een ransomware aanval kunnen uitvoeren of proberen gegevens te stelen.

Veel websites zijn momenteel onveilig. Ze voeren geen updates uit waardoor cybercriminelen bijvoorbeeld een ransomware aanval kunnen uitvoeren of proberen gegevens te stelen. Om deze websites op te sporen organiseren de Thorbecke academy van NHL Stenden, Politie, MKB Cybercampus en ROC Friese Poort een hackathon.

De hackathon vindt digitaal plaats. Friso Douwstra, Wethouder Gemeente Leeuwarden en Sander de Rouwe, gedeputeerde in Fryslân, openen deze hackathon. 

“Vanuit deze samenwerking maken we Fryslân veiliger,” verklaart practor Digitale Weerbaarheid Renze Tjoelker het doel van de hackathon. “Met dit project creëren we bewustzijn rondom malafide websites en kwetsbaarheden in websites van Friese MKB-bedrijven en wat je daar aan kunt doen. We hopen  dat ondernemers ervoor zorgen dat hun website veilig is." 

Inbreken op de webshop
Tijdens de hackathon gaan studenten HBO Recht en HBO Integrale Veiligheidskunde van Thorbecke Academie (NHLStenden) en studenten IT(Informatietechnologie) ROC Friese Poort malafide websites opsporen met een .frl domein of websites die in Fryslân worden gehost. “Wat je ziet is dat sommige beheerders van websites nooit updates uitvoeren of een verouderde website in de lucht houden. Digitale criminelen gaan hier dan mee aan de haal door op die oude domeinnaam een malafide webshop te zetten. Als mensen dan producten kopen en afrekenen zijn ze hun geld kwijt en zien ze nooit iets van de producten terug.”


Hackathon
De hackathon vindt op donderdag 15 april plaats van. In totaal doen er zo’n 40 studenten mee.