Terug

Gezamenlijk offensief tegen het arbeidstekort in de technieksector

donderdag 23 mei 2019

Een goed voorbeeld van een Leven Lang Ontwikkelen is het MOOR-traject. Het is een samenwerking tussen verschillende organisaties om het arbeidstekort in de metaaltechniek terug te dringen.

De wereld om ons heen veranderd snel. Daarom is het van belang dat we ons ons leven lang blijven ontwikkelen, als werkende en als werkzoekende. Om het belang van een leven lang ontwikkelen te benadrukken is het één van de vier beloftes van ROC Friese Poort. Een goed voorbeeld hiervan is het MOOR traject, een samenwerking tussen ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, Randstad Techniek, Meijer Metal, Oreel BV en Oostwoud International.

Arbeidstekort
De instroom van vakmensen in de metaalindustrie is onvoldoende: alleen al in Friesland staan zo’n 2.700 vacatures open. Randstad Techniek, Meijer Metal uit Sint Jacobiparochie, Oreel BV in Hallum en Oostwoud International uit Franeker slaan de handen ineen om het arbeidstekort in de regio op te vangen. Jaarlijks start een technische opleiding in samenwerking met drie gerenommeerde bedrijven in Noord – West Friesland.

Voorschakeltraject + BBL-traject
Vooral de vraag naar gediplomeerde vakmensen in de metaalindustrie is onverminderd groot en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Gezamenlijk willen de organisaties met Friese Poort bedrijfsopleidingen de instroom in de metaaltechniek bevorderen. Om kandidaten te interesseren is er een voorschakeltraject ontwikkeld, waarbij kandidaten dertien weken stage gaan lopen bij alle drie de bedrijven. De stage combineren ze met een stuk theorie op school. Na het voorschakeltraject kunnen zij instromen naar een BBL-traject naar keuze (constructiebankwerker/lasser, plaatbewerker en/of verspaner).

Het mes snijdt aan twee kanten: kandidaten krijgen een opleiding en doen twee jaar relevante werkervaring op, de bedrijven worden ontzorgd. Bovendien zijn kandidaten na de opleiding verzekerd van werk. De bedoeling is om dit traject jaarlijks te herhalen.

Bron: SER

Lasser