Terug

Gestorven voor de vrijheid van onderwijs

woensdag 21 oktober 2020

Docent Samuel Paty (47) is vrijdag op brute wijze vermoord in een voorstad van Parijs.

Docent Samuel Paty (47) is vrijdag op brute wijze vermoord in een voorstad van Parijs. Paty gaf geschiedenis en aardrijkskunde op een middelbare school en zijn studenten herinneren hem als een enthousiaste en betrokken man die hield van zijn beroep en oog had voor zijn leerlingen. Op weg naar huis werd hij vermoord door een 18-jarige Jihadist, omdat hij in de klas spotprenten had getoond van de profeet Mohammed.

In zijn lessen sprak de docent vrijuit met zijn studenten over de vrijheid om je mening te uiten en over de waarde van onze democratie. Hij was trots op de lessenreeks over burgerschap die hij op zijn school had vormgegeven. Geheel in lijn daarmee stimuleerde hij z’n leerlingen om kritisch na te denken en over uiteenlopende onderwerpen met elkaar in gesprek te gaan.

De vrijheid van onderwijs is een hoeksteen van onze manier van leven. Elke aantasting daarvan brengt het democratisch karakter van onze samenleving in direct gevaar. Geen docent zou zich beperkt moeten voelen in het behandelen van de waarden en idealen die in onze samenleving als nastrevenswaardig en wenselijk worden beschouwd.

Vandaag, 21 oktober 2020 om 19.00 uur wordt docent Paty officieel herdacht bij de Sorbonne-universiteit in Parijs. Volgens de Franse president Macron is die locatie gekozen vanwege de symbolische waarde van het instituut op het gebied van ideeën en vrijheden.

Vandaag staan ook wij stil bij deze waarden en bij de vrijheid van onderwijs. Vandaag en de dagen die volgen, staan we achter onze docenten die de nieuwe generatie blijven voorleven in wat het betekent om in een democratie te leven.