Genoeg kansen te vinden in de zorg

Energiek, enthousiasmerend, maar bovenal educatief’, gaf Roland Torenbeek als reactie na het volgen van het scholingstraject Oriëntatie op de zorg. Het traject is in samenwerking met het Friesland College, de gemeente Leeuwarden, het UWV en ROC Friese Poort volwassenenonderwijs opgezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om zich te oriënteren op een baan binnen de zorg. Roland vertelt hoe hij de cursus heeft ervaren en wat hij ervan heeft opgestoken. “Wij mochten een prachtig voorbeeld meemaken van de nieuwe samenwerking tussen ROC Friese Poort en Friesland College. Dit gebeurde in de vorm van vijf lessen Zorgoriëntatie die om en om op beide scholen plaatsvonden onder de uitstekende leiding van Martine Roodvoets (ROC Friese Poort) en Iris Mars (Friesland College).

Wat heeft de zorg eigenlijk te bieden?

Tijdens de korte cursus van ongeveer 3 weken leren de potentiële studenten over de verschillende vlakken van de zorg. Zo is er ruimte om de deelnemers te laten nadenken over in welke richting binnen de zorg zij het beste op hun plek zijn. “De vijf oriëntatielessen waren onderverdeeld in zorgcategorieën:

  • werknemersvaardigheden
  • ouderenzorg
  • geriatrische cliënt
  • gehandicaptenzorg
  • verslavingszorg
“Gastdocenten uit het werkveld namen de studenten tijdens de cursus mee over het werken van alledag, de verschillen tussen theorie en praktijk en de ideale, meewerkende cliënt. “

 

Er wordt ook aandacht besteed aan een stukje zelfkennis en zelfontwikkeling. Vragen zoals ‘wie ben ik als persoon’ en ‘hoe ga ik te werk’ komen hier aan bod. “We zaten in een op het oog diverse groep, maar na het uitzoeken van de leerstijlen bleek het overgrote deel toch in dezelfde categorie te vallen: doeners. En dat is heel handig in de zorg, waar er vaak geen tijd is om na te denken maar directe handeling is vereist. Denkers, dromers en beslissers zijn gelukkig ook nodig, want we vallen niet allemaal onder die eerstgenoemde stijl.

Roland kwam er al snel achter waar zijn interesses lagen. “Als denker vond ik de les over de geriatrische cliënt het meest interessant, omdat dit de vorm had van een biologieles over het menselijk brein. De doeners zaten daar overigens ook ademloos naar te luisteren, want het brein blijft een mysterie en als daar een sluier van wordt gelicht, is dat meer dan intrigerend.

Een goede basis voor een vervolgopleiding

Dit traject zorgt ervoor dat de deelnemers inzicht krijgen in de verschillende richtingen van de zorg zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken over waar zij werkzaam willen zijn. Zo wordt er in overleg met de docent en opleidingsadviseur ook meteen duidelijk welke opleiding de deelnemers het beste kunnen volgen. Sommige deelnemers gingen zelfs al in overleg met docenten om een sollicitatiebrief op te stellen en zo te reageren op openstaande vacatures. “Maar hoe fijn was het ook om de verhalen te horen van mensen in de vakgebieden waar we zelf in terecht willen komen. We hadden allemaal een idee van wat we kunnen verwachten, maar de realiteit is toch altijd net even anders. Het is daarom geweldig van tevoren een beter beeld te krijgen om een nauwkeurige keuze te kunnen maken. Want zorg is enorm uitgebreid. En voor iedereen met slechts een beetje interesse is wel een geschikte en relevante werkplek te vinden.

 
“De ‘zorg-branche’ is enorm uitgebreid. En voor iedereen met slechts een beetje interesse is wel een geschikte en relevante werkplek te vinden.

Roland Torenbeek
Student cursus Oriëntatie op de zorg

Meer weten over het traject Oriëntatie op de zorg? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur Johanna Roodvoets via jroodvoets@rocfriesepoort.nl of op 06-25688768.