Terug

Friese Poort vestiging Leeuwarden/Dokkum start onderwijsprogramma voor uitstromers havo.

dinsdag 23 juni 2020

Met ingang van het nieuwe studiejaar start het Sprint mbo. 

In de afgelopen maanden heeft ROC Friese Poort vestiging Leeuwarden/Dokkum samen met het Dockinga College, OSG Sevenwolden en NHL Stenden Hogeschool nagedacht over een leeromgeving voor jongeren die door de theoretische aard van de havo uitvallen. De ervaring leert namelijk dat het uitvalpercentage van havo 4 leerlingen in vergelijking tot andere leerjaren hoog is. Het resultaat van deze samenwerking is een tweejarig onderwijsprogramma op mbo niveau 4, Sprint mbo. Leerlingen kunnen een praktijkgerichte opleiding volgen bij ROC Friese Poort (locatie Leeuwarden) en kiezen uit één van de volgende opleidingen Manager retail of Medewerker marketing en communicatie. De eerste groep met studenten start na de zomervakantie.

Doel van het onderwijsprogramma
Sprint mbo brengt theorie en praktijk beter in balans, waardoor leerlingen meer praktisch ingesteld het plezier in leren hervinden en gemotiveerd blijven. Met als uiteindelijk doel perspectief op het hbo te houden.

Voor wie is het programma bedoeld?

De opleiding is bedoeld voor leerlingen die aan het einde van het schooljaar moeten stoppen met havo 4 en binnen het economische profiel een mbo-opleiding willen volgen. Reden hiervan is dat binnen het profiel Economie en Maatschappij (EM) de meeste leerlingen uitvallen.

Jaar één van de opleiding is vooral gericht op vakken als Nederlands, Engels, rekenen, financieel, communicatie en marketing. Met daarnaast praktijk projecten en bedrijfsbezoeken. In het tweede jaar stroomt de student in, op het laatste jaar van de opleiding Manager retail of Medewerker marketing en communicatie. Bij voldoende interesse start er in februari een tweede instroomgroep.


7 voordelen om van havo over te stappen naar mbo

  1. Je volgt een opleiding die bij jouw interesses en talenten past
  2. Je kunt in het mbo snel ontdekken of het vak waarvoor je wordt opgeleid bij je past
  3. Je doet veel praktijkervaring op en zo leer je het snelst
  4. Het mbo is een goede opstap naar het hbo
  5. Als mbo-student doe je al veel ervaring op. Dit geeft je op het hbo vaak een voorsprong op havisten. 
  6. Je loopt stage en komt in aanraking met het bedrijfsleven, daarom kun je al een heel netwerk opbouwen
  7. Na het afronden van het mbo heb je een vakdiploma op zak waarmee je al kan gaan werken. 

Geïnteresseerden voor het Sprint mbo kunnen contact opnemen met Ali Tilma, contactpersoon VO-MBO binnen ROC Friese Poort.