Terug

#FP-Stories Studierichtingweek Zorg en Welzijn

dinsdag 13 april 2021

Deze week staat de studierichting Zorg en Welzijn centraal! Kom meer te weten over deze richting en bekijk hieronder video's en lees interviews en ervaringsverhalen van onze studenten.

Werken in de zorg en welzijn is mensenwerk. Je kunt kiezen voor het geven van ondersteuning, begeleiding, verzorging en/of verpleging. In beroepen die met welzijn te maken hebben werk je zowel voor als met mensen. Mensenkennis en een sociaal gevoel zijn daarom onmisbaar om deze mensen te helpen, te ondersteunen of te begeleiden. Het kan gaan om kinderen, maar ook om bejaarden en alle leeftijden daartussen. Wanneer je aan de slag gaat in de zorg en welzijn kun je verschillende taken krijgen. Denk aan verzorgende taken, huishoudelijke taken, maar ook assisterend werk op medisch gebied. Je moet je goed kunnen inleven in de patiënt. Het is elke keer weer een uitdaging om mensen, daar waar nodig, te helpen en zich weer een beetje beter te laten voelen.

Wat doet een student Maatschappelijk zorg tijdens een stage

Studenten Sociaal Werk aan het woord

Ervaringsverhalen van studenten:

Yael Kromoprajitno, student Maatschappelijke Zorg

“Ik vind het leuk om andere mensen te helpen en ze een positief gevoel te geven. De opleiding Maatschappelijke Zorg past dan ook perfect bij mij. Helemaal omdat ik hier kan leren op locatie. Het eerste jaar ging ik dagelijks naar school; in het tweede en derde jaar leer ik op locatie bij Mind Up in Leeuwarden. De opleiding begint breed en in het tweede jaar maak je de keuze tussen gehandicaptenzorg en specifieke doelgroepen, zoals mensen met een psychische beperking. Mijn ouders bieden dagbesteding voor deze doelgroep. Daar help ik wel eens bij en dat vind ik heel leuk. Na mijn opleiding wil ik graag blijven werken bij Mind Up. Bijvoorbeeld in de dagbesteding of bij wonen. Nadat ik ervaring heb opgedaan, wil ik misschien wel in het bedrijf van mijn ouders werken. We moeten zien hoe dat loopt, maar ik weet wel zeker dat dit werk bij mij past dus daar ga ik voor.”

Brenda de Haan, student Dienstverlening

“Het heeft even geduurd voordat ik wist wat ik nou eigenlijk wilde. School was niet bepaald mijn favoriete bezigheid. Ik heb het wel geprobeerd, maar dat duurde nooit lang. Uiteindelijk kwam ik voor mezelf tot de conclusie dat een opleiding me wel verder helpt in het leven. Ik ben begonnen met een Entreeopleiding, omdat ik geen vmbo-diploma had. Tijdens dat jaar heb ik voor mezelf veel uitgezocht op het gebied van interesses en opleidingen. Ik kwam erachter dat ik de zorg in wilde. De opleiding Dienstverlening was een logische stap. Ik kon kiezen voor Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker sport en recreatie of Helpende Zorg en Welzijn. Ik koos de laatste. Mijn eerste stage was in de ouderenzorg en daar kreeg ik de bevestiging dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik denk dat ik na de opleiding eerst ga werken. Maar helemaal zeker ben ik daar nog niet van. Ik wil uiteindelijk kraamverzorgster worden. Dan heb ik nog een lange weg te gaan, maar het is het proberen waard.”

Yvonne Peelen, student volwassenenonderwijs

‘’Toen ik de kans kreeg om een opleiding te volgen in het volwassenenonderwijs, heb ik deze met beide handen aangegrepen. Ik wist totaal niet wat mij te wachten stond. Maar de voorlichting voor de opleiding Maatschappelijk Verzorgende IG mbo 3 vanuit Coloriet, mijn huidige werkgever, was zo sprankelend en helder dat ik vol goede en frisse moed begon’’ vertelt Yvonne Peelen. ‘’Ik merk dat mijn studie ontzettend veel bijdraagt aan wat ik in de praktijk doe’’ vertelt Yvonne. ‘’Het geeft mij goede inzichten en ik kan veel informatie uit de lessen en lesboeken halen. Ik volg mijn studie dan ook met héél veel enthousiasme, maak alle opdrachten en probeer er alle tijd aan te besteden die de studie nodig heeft. Soms is dat niet altijd even makkelijk, maar wij geven elkaar de motivatie en steun om door te gaan.’’

Voorbeelden van stageplaatsen bij Zorg en Welzijn

De opleiding Dienstverlening (Drachten) zocht in december extra stageplaatsen en was daarom op zoek naar stagegezinnen

Merhawit Hadish Neguse (foto) is een van die studenten die nu bij een gezin stageloopt. Dat gaat heel goed, Merhawit loopt twee dagen per week stage bij Froukje Wijmenga. Haalt de kinderen van school, doet spelletjes met ze. Gaat samen met de kinderen boodschappen doen en helpt met huishoudelijke taken als afwassen en het wassen van kleding
. Een mooie win win situatie!

Studenten van de opleiding Sociaal Werk lopen stage bij het Project FP Buren. Vanuit de kantine van voetbalvereniging Leovardia aan het Kalverdijkje in Leeuwarden  ondersteunen de studenten van FP Buren organisaties bij het voorbereiden, opzetten en uitvoeren van activiteiten voor de bewoners in de wijk Leeuwarden Noordoost. Bekijk hier het filmpje over hun stageplek!