Terug

#FP-Stories Studierichtingweek Uiterlijke verzorging

dinsdag 19 januari 2021

Dankzij jou zien je klanten er zo goed mogelijk uit. Je vindt het leuk om met mensen te werken en je hebt een dienstverlenende houding. Kun je ook goed luisteren en maak gemakkelijk een praatje? Dan past een opleiding binnen Uiterlijke verzorging goed bij je! Je kunt kiezen voor een opleiding als kapper of schoonheidsspecialist. In een kapsalon of schoonheidssalon ben jij de specialist.

Uiterlijke verzorging wordt aangeboden in Leeuwarden en Emmeloord.

Deze week staat de studierichting Uiterlijke verzorging centraal! Kom meer te weten over Haarverzorging en Schoonheidsverzorging en bekijk hieronder video's en lees interviews en ervaringsverhalen van onze studenten.

Uiterlijke verzorging wordt aangeboden in Emmeloord en Leeuwarden.
Neem een kijkje op deze locaties:

 Emmeloord, Espelerlaan

Video locatie Emmeloord

 Leeuwarden, Egelantierstraat

Video locatie Egelantierstraat

 

"In een kapsalon werken. Dat is mijn droom.”

Alireza Naebi, student Allround Kapper
Toen zijn familie in het asielzoekerscentrum geen geld had om naar de kapper te gaan, besloot Alireza Naebi ze zelf te gaan knippen. Al snel bleek dat hij er talent voor had en inmiddels volgt hij de kappersopleiding. Alireza: “Ik hoop dat ik in Nederland mag blijven, zodat ik deze opleiding kan afmaken en hier in een kapsalon kan werken. Dat is mijn droom.”

Alireza is geboren in Afghanistan, opgegroeid in Iran en uiteindelijk eind 2015 met zijn ouders, broertje en zusje naar Nederland gevlucht. “Wij werden in een asielzoekerscentrum geplaatst. Daar hadden we geen geld om naar de kapper te gaan. Dus ben ik zelf mijn familieleden gaan knippen. Dat ging eigenlijk wel goed. Om nog beter te worden, ben ik filmpjes gaan kijken op YouTube en kappers gaan volgen op Instagram. Steeds meer mensen op het asielzoekerscentrum wilden door mij geknipt worden, omdat ze mijn kapsels mooi vonden.”

Lees hier het hele verhaal van Alireza

“Ik heb veel geleerd van mijn stage op Kos”

Femke Sterk, student Allround schoonheidsspecialist

Na de Kappersopleiding, wilde Femke meer. “Ik zocht een bredere opleiding en was altijd al geïnteresseerd in de schoonheidsverzorging. Hier leer je al-les over het gelaat, dus gezichtsverzor-ging, acnebehandeling en visagie. Maar ook over het lichaam. Je leert bijvoor-beeld harsen, shiatsu- en bindweefsel-massages. Daarnaast ga je een onderne-mingsplan maken, zodat je weet hoe je een eigen salon kunt starten en oefen je met leidinggeven.”

De opleiding bestaat uit stages en daarnaast oefen je op medestudenten en modellen. “Je moet er zelf voor zorgen dat je modellen hebt en dat je opdrach-ten op tijd af zijn, dus het is belangrijk dat je goed kunt plannen. Ook moet je sociaal en spontaan zijn, zodat je een praatje kunt maken om klanten op hun gemak te stellen. En natuurlijk moet je er zelf ook verzorgd uitzien. Ik vind deze opleiding vooral leuk, omdat ik geïnte-resseerd ben in het lichaam. Ik vind het interessant om te zien wat een bepaalde crème doet op je gezicht en wat de juiste behandeling voor iemand is.”

Samen met een aantal medestudenten beleefde Femke een mooie tijd tijdens haar stage op Kos. “Na het derde jaar ga je tien weken op een zomerstage en dat mag in het buitenland. We liepen stage in een luxe spa in het Blue Lagoon Resort op Kos. Hier heb ik veel geleerd over de manier waarop ze in het buiten-land omgaan met massages, producten en klanten. Ook heb ik mijn Engels ver-beterd. En als je lang van huis bent, leer je veel over jezelf.” Het buitenland trekt Femke nog steeds. “Ik ga eerst een jaar werken en sparen, daarna wil ik gaan reizen en veel salons in het buitenland bezoeken om daarvan te leren.”

Beste kapper van Nederland
In maart vorig jaar werd Ynola de beste kapper van Nederland tijdens Skills The Finals. Ynola is een topper eersteklas en vooral een nuchtere Friezin! Vakkundig, toegewijd en enthousiast. Samen met haar coach heeft ze zich optimaal voorbereid op het Europees kampioenschap in Graz, Oostenrijk, dat deze maand zou plaatsvinden maar helaas niet door kon gaan. Tijdens Prinsjesdag, afgelopen najaar, mocht ze onder andere het haar van minister van Engelshoven stylen. 

Ynola Lommerse
"Het was een erg leuke ervaring om met Prinsjesdag het kapsel van verschillende ministers te mogen verzorgen. Het was wel even spannend maar toen ze er eenmaal waren ging de spanning weg". Ynola staat haar mannetje, want deze goedlachse kapper heeft namelijk niveau 4 afgerond in het kappersvak wat het hoogst haalbare is in Nederland. Bij ROC Friese Poort leiden we op voor een werkveld dat continue in beweging is.

Wat maakt jouw vak zo mooi?
Wat mijn vak zo mooi maakt is dat je altijd creatief bezig kan zijn. Elke klant is anders en elk haar is anders. Geen dag is hetzelfde. Het doel is: een ieder met een smile de deur uit te laten gaan. 

NOS Journaal
Het NOS Journaal maakte een mooi item over dit onderwerp. Vanaf 03.00 minuten is te zien hoe zij minister van Engelshoven interviewen. "We zijn zo blij dat deze mensen hun beroep weer kunnen uitoefenen," sprak van Engelshoven vanuit de kappersstoel. Ook sprak ze haar zorg uit over het tekort aan stageplaatsen. "We doen een oproep aan de bedrijven, houd de stageplekken overeind. We hebben jonge mensen nodig op de arbeidsmarkt." 

Ynola NOS

Bekijk het hele item van de NOS door op de afbeelding te klikken.