Terug

#FP-Stories studierichtingweek Scheepvaart, Visserij en Maritieme Techniek

maandag 21 december 2020

De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector en wereldwijd toonaangevend. Kies jij voor een opleiding Scheepvaart en Visserij of een opleiding Maritieme Techniek?

Deze week staan de studierichtingen Scheepvaart & Visserij en Maritieme Techniek centraal! Welke opleidingen bieden we, wat zeggen onze studenten hierover en wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Bekijk video's en lees interviews.

Scheepvaart en Visserij

Ben jij geïnteresseerd in alles wat vaart over wereldzeeën of op de binnenwateren? Kies dan een opleiding Scheepvaart en Visserij. Je leert te varen met schepen op de binnenwateren of je kiest er voor om de wereldzeeën te bevaren. Je kunt ook kiezen voor de logistieke sector of de visverwerking.

Neem een kijkje op onze vestiging UrkUrk

Maritieme Techniek

Als je kiest voor een opleiding Maritieme Techniek, leer je schepen en jachten onderhouden, repareren en bouwen. Met een opleiding in de watersporttechniek onderhoud je vooral pleziervaartuigen en geef je bijvoorbeeld ook vaarinstructies aan watersporters.

Neem een kijkje op onze vestiging SneekSneek

Wim-Auke Tijsen - Volwassenenonderwijs
“Ik hou van de zee en kan niet zonder water”, zegt visserman Wim-Auke Tijsen. “Maar na 27 jaar op de kotter, ben ik toe aan een meer geregeld leven met tijd voor mijn hobby’s. Door weer naar school te gaan, spreid ik mijn kansen.” Wim-Auke behaalde inmiddels het Groot Vaarbewijs en SMBW-diploma voor de binnenvaart en heeft nu alle papieren voor het loodswezen. “Dat is mijn droombaan.”

Alles kan
“Het lijkt me bijvoorbeeld mooi om stuurman te zijn op de tender die de loodsen afzet. Dat is mijn droom, een mooi gepland leven. Maar ik kan ook op de catamaran om mensen naar de windmolens te brengen. En op m’n oude dag lijkt de pont op ‘t IJ me wel wat. Het mooie is alles kan, want ik heb alle papieren op zak. Daarom zeg ik ook tegen die jonge jongens: haal die papieren. Er worden steeds meer eisen gesteld aan de visserij, zorg dat je daar klaar voor bent en spreid je kansen. En als je het moeilijk vindt, zijn er altijd docenten om je te helpen.”

Quinten Punt - Engineer maritieme techniek
“Boten hebben altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Op mijn zevende zeilde ik al in een Optimist. Ik ging ook aan zeilwedstrijden meedoen. Eerst in Noord-Nederland en later ook in de rest van het land. Langzamerhand werd het meer dan een hobby en ik wist al snel dat ik van boten mijn werk wilde maken. Ervaring met boten opknappen kreeg ik inmiddels ook al bij mijn vakantiebaan in de botenverhuur. Dus de stap naar deze opleiding was niet meer zo groot. Ik heb ook nog steeds een passie voor wedstrijdzeilen. 

Ik heb zeilervaring met de Splash, maar heb ook stage gelopen bij de bouwer van deze boot. Daar heb ik het hele bouwproces doorlopen, van de vloeibare hars naar een echt varend schip. Na mijn stage ben ik daar blijven hangen en ik werk er nu ook. Naast mijn school natuurlijk. De opleiding brengt veel verdieping in bepaalde onderwerpen. Ik wist al veel, maar nu leer ik meer dan alleen de basis. Dat is toch het voordeel van een opleiding. Of ik nog hbo ga doen, weet ik niet. Ik was het eerst wel van plan, maar de twijfel heeft toegeslagen. Eerst de opleiding, dan een eigen bedrijf en dan zie ik wel waar de wind mij brengt.”