Terug

#FP-Stories Skills Heroes

dinsdag 12 januari 2021

29 studenten startklaar om de beste van Nederland te worden! 

Vanmiddag vond de kick-off plaats van Team ROC Friese Poort voor Skills The Finals in maart. Maar liefst 29 studenten van ROC Friese Poort staan klaar om de beste van Nederland te worden. Van verpleegkundige tot kok en van ICT-beheerder tot Ondernemer retail. Allemaal staan ze te popelen om hun skills te showen. 

Skills The Finals

Momenteel werkt Worldskills Netherlands hard aan het organiseren van Skills The Finals in maart 2021. Geen groot evenement met duizenden bezoekers, maar 60 finalewedstrijden verdeeld over ruim 40 locaties. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur, sprak alle aanwezige finalisten toe. "Skills the Finals is een ervaring die vergeet je van je leven niet meer." Ook werden Ynola Lommerse en Froukje Dijkstra in het zonnetje gezet tijdens de kick-off. Zij hebben hard getraind voor de EuroSkills in het Oostenrijkse Graz, die helaas geen doorgang kunnen vinden. 

Bekijk alle wedstrijden en locaties op de website.

Worldskills

Finalisten

Finalisten

krant

Laatste feestje van het jaar

In maart van dit jaar stonden er zo’n 500 studenten in meer dan vijftig vakrichtingen op het grootste finaleoppervlak in de geschiedenis van Skills The Finals. Maar liefst 30.000 m2 wedstrijdvloer in het WTC in Leeuwarden en op de vestigingen Leeuwarden en Drachten. Tijdens, wat later bleek, het laatste feestje van het jaar schitterde ROC Friese Poort. Onze finalisten haalden maar liefst dertien medailles waarvan acht goud. Ynola Lommerse en Grietje Jager, twee gouden medaillewinnaars, nemen ons mee in hun belevingen met Skills én een beetje met corona.

Genieten van een geweldige ervaring

Terwijl in Nederland de spanning rond het virus langzaam toenam, steeg ook de spanning in het WTC. Hadden de studenten tijdens de wedstrijddagen voldoende laten zien om een medaille binnen te slepen? Grietje: “In de maanden naar de finale toe heb ik veel oefentoetsen en praktijkvakken gedaan en veel geoefend met mijn docent-begeleider Nel-An Gaasbeek. Die voorbereidingen begonnen al in 2019 met de voorrondes van Skills. Maar tijdens die drie wedstrijddagen was ik toch nog behoorlijk zenuwachtig. Tot ik op een gegeven moment doorkreeg dat ik goed bezig was. De andere kandidaten zagen dat ook en ik kreeg veel complimenten over hoe veel kennis en vaardigheden ik had. Toen kreeg ik steeds meer vertrouwen in het eindresultaat.” De spanning bij Ynola kwam pas toen zij richting het podium werd geroepen. “Ik vond het geweldig. Die drie dagen in Leeuwarden heb ik echt genoten. Ik voelde totaal geen spanning. Pas toen ik naar het podium werd geroepen begonnen de zenuwen het over te nemen. Toen ze omriepen dat ik eerste was, kwam echt een moment van bezinning. Wauw ik heb het gehaald.”

Niet doorgaan van EuroSkills

Na afloop van Skills the Finals kregen beide winnaars een heleboel leuke reacties en felicitaties. Ynola genoot daar ook van. Verder ging er helaas niet veel door. De wedstrijd Kapper had een internationaal karakter en Ynola had genoeg punten om naar het Oostenrijkse Graz te gaan om Europees kampioen te worden. Maar dat ging door corona dus niet door. “Ik baal wel dat EuroSkills nu niet doorgaat. Ik had er echt zin in. Die ervaring dat je op een wedstrijdvloer staat met al die landen. Ik was ook al in training met mijn begeleider Froukje Dijkstra. Met TeamNL hadden we al twee keer een teambuildingsdag gehad. De TeamNL-groepsapp stond natuurlijk roodgloeiend toen bekend werd dat de Europese Kampioenschappen niet doorgingen.”

Wat gelukkig wel doorging, was Prinsjesdag. Ynola: “Tijdens Prinsjesdag mochten we politici stylen, dat was heel erg leuk. Vorig jaar was ik met Esra van der Meer mee, toen was het echt een drukte van belang. Nu was het heel rustig. Het was voor de Kamerleden ook een uitje, die waren heel relaxed en vrolijk.”

aan de slag

Ynola

Chef Finance en een heleboel zelfvertrouwen

De winst leverde Grietje de nodige publiciteit op in diverse media. Voor Grietje een extra overwinning. “Ik ben altijd erg onzeker en verlegen geweest. Door mijn opleiding bij ROC Friese Poort veranderde dat. Ik werd veel socialer, kon beter samenwerken en ik werd heel leergierig.” Dat laatste blijkt wel uit het feit dat ze uiteindelijk twee diploma’s behaalde: Bedrijfsadministrateur en Junior Assistent Accountant. En niet te vergeten, het leverde haar ook een baan op bij Sameen, een organisatie gespecialiseerd in milieuprojecten. “Ik had Nel-An Gaasbeek verteld dat ik wel financieel manager wilde worden. Via haar kwam ik toen in contact met Sameen. Toen ze daar hoorden dat ik een gouden medaille had gewonnen, vroegen zij mij om daar te werken. Het is een super leuke baan die ik combineer met mijn studie Finance & Control bij NHL Stenden.”

 

Grietje podiumGrietje