Terug

#FP-Stories Minder zout

dinsdag 23 maart 2021

Zo’n 85 procent van de Nederlanders eet meer zout dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Dat moet minder, vinden de initiatiefnemers van de Nierstichting Restaurant Driedaagse.

Minder zout gezonder leven
Zo’n 85 procent van de Nederlanders eet meer zout dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Dat moet minder, vinden de initiatiefnemers van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Volgens de Nierstichting eten Nederlanders gemiddeld een kilo zout per persoon per jaar te veel. Mannen eten gemiddeld 9,7 gram per dag, en vrouwen zo’n 7,4 gram, fors meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Deze week is daarom bij de Nierstichting een actieweek om te minderen met zout. Ook Horeca en Hospitality Management van ROC Friese Poort doet hier aan mee. 

Koks in opleiding
"Onze koks krijgen tijdens hun opleiding allerlei technieken aangeleerd om te koken met minder zout. Daar zijn we binnen de opleiding al het hele jaar mee bezig en niet alleen tijdens deze actieweek”, zegt Voskuilen. Zo hebben zijn studenten eerder dit jaar een module doorlopen waarin zij een vijfgangenmenu maakten met maximaal 2 gram zout.

Minder zout betekent volgens Voskuilen niet dat de zoutpot meteen de vuilnisbak in moet. "Waarom zou je dat willen? Zout heeft ook een conserverende functie en bevat mineralen. Maar we moeten ons met z’n allen wel bewuster worden van onze zoutinname. Zeker met het oog op stijgende zorgkosten is het belangrijk dat we niet meer dan 6 gram zout per dag binnenkrijgen en niet allerlei bewerkte producten eten waaraan veel zout wordt toegevoegd.”

Keuken

Tip van de chef

“Door middel van bereidingstechnieken wordt eten smakelijker en beter verteerbaar. Denk bijvoorbeeld aan een wortel, klein beetje olie erover en dan roosteren in de oven of op de BBQ. Suikers gaan karameliseren en er komt een prachtige pure natuurlijke smaak omhoog. Van het loof van de wortel kunnen we dan vervolgens nog een verrukkelijke pesto maken, dan dip je die wortel bijvoorbeeld door de pesto en heb je een lekkere gezonde snack gemaakt. Zo heb je geen grammetje zout toegevoegd en echt wat bijzonder lekkers gemaakt. Ook door toevoegingen van kruiden en specerijen kan je de smaak omhooghalen,” aldus Wilco Aardema keukeninstructeur van Horeca en Hospitality Management. Deze week gaan zijn studenten in de praktijklessen bezig om meer smaak uit producten te halen zonder zout toe te voegen.