Terug

#FP-Stories Loods als leslokaal

dinsdag 09 februari 2021

Het onderwijs ziet er anders uit dan anders. Al aan het begin van de coronacrisis werd er gewaarschuwd voor een tekort aan stagebedrijven. In sommige sectoren kunnen studenten nauwelijks een stageplek vinden. 

Het onderwijs ziet er anders uit dan anders. Al aan het begin van de coronacrisis werd er gewaarschuwd voor een tekort aan stagebedrijven. In sommige sectoren kunnen studenten nauwelijks een stageplek vinden. Zo ook bij Podium- en Evenemententechniek. Docent Reitse van der Meulen bedacht de praktijkcarrousel. In vier groepjes van zes studenten kijken ze mee bij verschillende organisaties gespecialiseerd in Podium- en Evenemententechniek.

Remco

Geannuleerde evenementen
“Afgelopen maart zei ik tegen Reitse als je er met de stages niet uitkomt, dan mag je mij altijd bellen,” vertelt Remco Dijkstra van RLT, een bedrijf uit de praktijkcarrousel. En dat telefoontje kwam er. “Logisch dat je met alle geannuleerde evenementen geen reguliere stage kunt volgen. Een van mijn loodsen heb ik omgebouwd tot een leslokaal en een andere heb ik ingericht als studio. Toen zijn we lekker los gegaan.”

Arbeidsmarkt
Brian Lolkama en Jidse Muurling zijn twee studenten die de praktijkcarrousel volgden. Jidse zit in zijn laatste jaar op niveau 4 en wil straks de arbeidsmarkt bestormen. “Het liefst ga ik aan de slag bij evenementen. Ik vind het dan helemaal niet erg om tot laat in de nacht door te werken. Toch moet ik nog maar zien hoe het allemaal komt, misschien moet ik straks een andere opleiding doen en wachten op betere tijden,” verzucht Jidse.

‘Straks wordt de theaterbranche groter dan ooit’
Ook Brian hoopt later in een branche te kunnen werken die nu op zijn gat ligt. “Ik wil dolgraag het theater in. Ik heb geen stage en ik ben blij dat we dankzij de carrousel alsnog in de praktijk komen, maar het is niet te vergelijken met het echte werk. Natuurlijk komen er betere tijden en wie weet is de theaterbranche straks groter dan ooit en zoeken ze allemaal nieuwe jonge mensen,” is Brian hoopvol.

Jidse en Brian

Brian en Jidse

tussenfoto

Livestreams
Voor zijn lessen putte Remco uit zijn ruime ervaring. “Dat vinden de studenten uiteindelijk het mooiste. Bedenk en schrijf maar een lichtplan, kleed de zaal maar aan of hoe ga je om met lampen die verkeerd hangen, op zes meter hoogte boven een gevulde orkestbak? We hebben ook livestreams behandeld, zo’n beetje het enige dat nog wel doorgaat. Hoe zorg je er voor dat het licht in de goede hoek hangt en waar moet je opletten met de reflectie in het scherm?” “Er zijn zomers dat ik in zeventien dagen veertien keer naar het buitenland vlieg voor een klus, dus ik heb niet vaak stagiairs. Ik was daarom wel benieuwd hoe deze carrousel zou uitpakken. Volgens mij vonden de studenten het leuk en waren ze enthousiast. Op sommige dagen namen ze apparaatjes van thuis mee waarvan ze dan wilden weten hoe het werkt.”

‘Ruim je kist op’
Jidse is blij dat het gebrek aan stageplaatsen op deze manier is opgelost. “Normaal gesproken kies je tijdens een stage een verhuurbedrijf of een theater. Omdat mijn vorige stage bij een verhuurbedrijf was, heb ik niet veel geleerd over het stellen van licht. Dit kwam nu allemaal wel aan de orde. Ook op het gebied van veiligheid hebben we veel geleerd. Ruim direct je kisten op, anders struikelen collega’s er over. Leg geen spullen op de trussen. Ieder bedrijf heeft zo de eigen gewoonten om een setje op te bouwen. Dat kwam door deze praktijkcarrousel mooi naar voren.”

De volgende bedrijven werken mee:

• RLT uit Scharnegoutum

• Faber Audiovisuals uit Sint Annaparochie

• Patrick Kramer uit Weidum

• Mertens AVR uit Eelde