Finalisten uitstekend project 2020

Stem onderaan de pagina op jouw favoriet

Het hele jaar door werken onze studenten aan projecten. Soms voor zichzelf, soms voor hun studie, maar vaak vol overgave. In de categorie Uitstekend Project hebben we maar liefst vijf finalisten. In willekeurige volgorde zijn dit: Alisha en Alissa van Wasnootje.nl, Jordan van der Maas met zijn film 'Leven in het Veen', Hidde en Ron van de Buispaalklem, Liban Weyrah met zijn hulp bij het practoraat Digitale Weerbaarheid en de Drachtster studenten die 24 uur kookten voor het goede doel. 

De finalisten in de categorie student(en) met een uitstekend project zijn:

Wasnootjes

Alisha Romkes en Alissa Lievaart
Ondernemer retail Emmeloord/Urk

Alisha en Allisa van dStudentenonderneming Wasnootjes.nl leggen met hun biologische producten de focus op duurzaamheid door milieuvriendelijker te kunnen wassen. Wasnootjes zijn nootjes waarmee je de was kunt doen, een 100% biologisch product afkomstig uit sapinebomen uit Nepal en Noord-India. De aanpak van hun onderneming (marktonderzoekondernemersplan, startkapitaal van externe aandeelhouders (2000 euro) en daarmee ook verantwoording aan aandeelhouders) én hun enthousiaste uitstraling zorgen voor een grotere bewustwording van onze ecologische voetafdruk.  

Eind januari heeft Wasnootjes.nl met een kraam in een shopping promenade in Antwerpen gestaan met nog 40 andere studentenondernemingen. Alisha heeft daar de 1e prijs verkooptechnieken gehaald. Een heel goede prestatie op een internationaal speelveld waar het niveau varieerde van mbo tot universitair. 

Leven in het Veen

Mediavormgever Drachten
Jordan van der Maas

Volgens zijn slb'er Foppe Gall gaat Jordan vol voor elke opdracht die hij krijgt. Zo ook voor zijn film 'Leven in het Veen.' Het is eerder regel dan uitzondering dat Jordan voor dag en dauw opstaat en vanaf 4 uur in de ochtend door het gras en de blubber sluipt. Altijd gewapend met zijn camera. Leven in het Veen is het unieke verhaal over de laagveengebieden in het Hart van Friesland. Gelegen tussen Drachten, Leeuwarden en Heerenveen. In een reis door de tijd beleven we het ontstaan van deze gebieden, en hoe ze zijn gevormd tot rijkbloeiende laagveengebieden. 

Buispaalklem

Hidde Oebeles en Ron Stienstra 
Technicus Engineering Sneek

Welke studenten kunnen nou zeggen dat ze viermaal een tien hebben gekregen? Nou, Ron Stienstra en Hidde Oebeles! Zij werkten samen aan de probleemstelling: ‘hoe kan de veiligheid verbeterd worden bij het overpakken van een buispaal’. Hidde en Ron ontwikkelden een machine die de taken van drie personen overneemt en daarbij de werkomstandigheden en verlicht en veiligheid van werknemers verbeterd.
 
Bij het plaatsen van een buispaal moesten drie personen de buispaal overpakken van een kraan, voordat deze werd geplaatst in een trilblok. Dit trilblok pakt de paal vast en trilt de paal de grond in met het gewicht en geweld van het trilblok. Dit overpakken gebeurd onder zware omstandigheden en in een onveilige situatie. 
 Ron en Hidde bedachten en ontwikkelden dus een machine om deze zware taak van werknemers over te nemen.

Cyber Security

Liban Weyrah
IT Media & Games

Liban is nu typisch zo'n whizzkid dat je alles kan vragen op IT-gebied. In december 2019 installeerde ROC Friese Poort Renze Tjoelker als practor voor het practoraat Digitale Weerbaarheid. Liban Weyrah heeft vanaf de start het nieuw opgezette practoraat gesteund. Dit deed hij onder andere door op inbraakpreventie-avonden (georganiseerd i.s.m. gemeente en politie) het publiek te tonen hoe het gesteld is met de beveiliging van de wifi-netwerken. Hij heeft dit gedaan voor onder andere Camminghaburen en Nijlân. Hiermee bracht hij het belang van Cyber Security perfect onder de aandacht en zorgde hij voor een mooie start van het practoraat Digitale Weerbaarheid.

24-uurs diner

Kookmarathon Drachten
Studenten Horeca en Hospitality Management

Ga er maar aan staan, 24 uur achtereen koken. Maar het is ze gelukt. Studenten liepen bijna op hun tong en het keukenpersoneel schommelde op hun benen, maar ze hebben het gered. In 24 uur hebben de studenten Horeca en Hospitality Management €3128,25 euro bij elkaar gekookt. Dit geld kwam ten goede aan het Ronald McDonald Kinderfonds in Beesterzwaag. 

De studenten hebben het 24-uurs diner van a tot z geregeld; van het samenstellen het menu tot de wijn-spijs combinaties tot de inkoop, decoratie en promotie. Een geslaagd evenement met meer dan 100 gasten, zelfs diep in de nacht waren de tafels bezet. De studenten kookten samen met verschillende bedrijven uit de regio.

De winnaar van deze categorie wordt genomineerd voor de LC Awards 2020. Daarnaast worden er in deze categorie twee wildcards uitgereikt die ook door gaan naar de LC Awards. De LC Awards is een initiatief van de Leeuwarder Courant. Het is een regionale verkiezing voor excellente projecten voor alle onderwijsinstellingen in de omgeving en vindt vooralsnog plaats op 9 juni 2020. 

Terug naar hoofdpagina STAR Awards.