Femke Oosterman

Femke Oosterman-van der Sar

“Mijn ICT-kennis komt nog dagelijks van pas”

Met de opleiding Applicatie- en Mediaontwikkelaar hoef je niet altijd als programmeur aan de slag. Dat bewijst het verhaal van Femke, operations manager bij Skrepr: “ICT is in elk bedrijf aanwezig. Als je daar kennis van hebt, geeft je dat altijd een voordeel.”

Zo’n dertien jaar geleden rondde Femke haar opleiding Applicatie- en Mediaontwikkelaar af bij ROC Friese Poort in Emmeloord. Daarna ging ze Internationale Bedrijfskunde studeren aan het hbo. Femke: “Met het hbo-diploma op zak heb ik op LinkedIn aangegeven dat ik op zoek was naar een baan. Een oud-klasgenoot van ROC Friese Poort, Geert Hoekstra, nam contact met mij op. Hij was tijdens de opleiding al begonnen met zijn eigen bedrijfje, de Computer Dokter, en inmiddels was hij samen met Rinke Brands ook Skrepr gestart. Dat bedrijf was aan het groeien en zij zochten iemand voor de organisatie en het klantencontact.”

Voordeel

Femke begon als office manager en heeft daarna gewerkt als sales- en accountmanager en als projectmanager. Ze groeide mee met het bedrijf, waar nu ruim 45 mensen werken.

Inmiddels werkt ze als operations manager, waarbij ze ervoor zorgt dat nieuwe afdelingen zo optimaal mogelijk met elkaar samenwerken. De interne academy is daarbij één van haar nieuwe uitdagingen. Ze heeft nog dagelijks voordeel van haar ICT-opleiding bij ROC Friese Poort. “Ik begrijp snel wat klanten van ons vragen en kan dit vertalen naar onze programmeurs. Ook heb ik veel aan wat we leerden over vergadertechnieken. Tijdens de opleiding vonden we dat echt een beetje onzin om te leren, maar nu ben ik er blij mee.”

Direct

De keuze voor ICT was niet moeilijk voor Femke. “Ik was vroeger altijd met computers bezig. Gamen, maar ook de computer opschonen en uit elkaar halen. Ooms en tantes kwamen bij mij als er iets niet werkte of als ze een website wilden. Dat is best bijzonder voor een meisje en ik was dan ook het enige meisje op de opleiding. Ik heb goed geleerd hoe je je staande houdt in een groep mannen. Mannen praten niet over koetjes en kalfjes, ze zijn heel direct. Ik vond het prettig dat het niet zo’n kippenhok was. Als ik wel eens langs de kappersopleiding liep, was ik blij dat ik daar niet zat.” 

Mannen
Ook bij Skrepr zit Femke nog in een mannenwereld, maar als vrouw moet je je daardoor zeker niet laten afschrikken, vindt ze. “Ik kan meisjes en vrouwen echt aanraden om de ICT in te gaan. Ook als je in een administratieve, financiële of managementfunctie terecht komt, of influencer bent op social media, het is handig om een basis IT-kennis te hebben. Je kunt er veel kanten mee op en er is veel werk in.”  

Innovatief

Het leuke van werken in de ICT is dat het heel innovatief is, vindt Femke. “Bij Skrepr noemen we onszelf de vertegenwoordigers van verandering. We helpen bedrijven vooruit te kijken en systemen te bouwen die de toekomst bepalen. We zijn dan ook constant bezig met het ontwikkelen van iets nieuws. Denk aan inkloksystemen, complete ERP-systemen voor bedrijven, maar ook software voor loting en matching in het onderwijs en voor huisartsen. Het is mooi als je aan zo’n maatschappelijk project een bijdrage mag leveren. Ik maak hier alles mee, van architectuur tot sales en oplevering. Dat is echt fantastisch.”