Terug

Eerste 100 zorgmedewerkers krijgen certificaat voor nieuwe functie woonzorgondersteuner bij Noorderbreedte

dinsdag 09 april 2019

De eerste groep van 100 woonzorgondersteuners ontvangen certificaat. Daarmee is de nieuwe functie van woonzorgondersteuner officieel een feit.

zaal uitreiking woonzorgondersteuners Noorderbreedte

De nieuwe functie van woonzorgondersteuner is officieel een feit.

Na de grootscheepse werving waarmee Noorderbreedte eind vorig jaar begon, was het 8 april zover: de eerste groep woonzorgondersteuners kreeg officieel hun certificaat uitgereikt na het opleidingstraject dat Noorderbreedte hen in samenwerking met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen heeft aangeboden. 

Het opleidingstraject van de woonzorgondersteuners is 8 april feestelijk afgesloten bij ROC Friese Poort aan de Wilaarderburen 1 in Leeuwarden. Speciale gasten én sterren van de avond zijn natuurlijk de 100 woonzorgondersteuners. Zij hebben de afgelopen maanden van alles geleerd over het nieuwe vak binnen de zorg. Zo kregen zij onder meer workshops over hygiënisch werken, het elektronisch cliëntendossier en onderwerpen als dementie. De opleiding heeft ervoor gezorgd dat de eerste groep woonzorgondersteuners nu voldoende handvatten heeft om officieel aan de slag te gaan. Gastspreker Jaap Bressers nam de kersverse zorgmedewerkers tijdens de feestelijke afsluiting op inspirerende en beeldende wijze mee in een reis over het realiseren van je doelen, het najagen van je dromen en het omgaan met tegenslagen.

Bijzondere nieuwe functie
De functie van woonzorgondersteuner is nieuw binnen de zorgsector. Het aannemen van het groot aantal nieuwe medewerkers is mogelijk gemaakt dankzij de extra gelden die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beschikbaar heeft gesteld om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg en het welzijn van ouderen in verpleeghuizen in Nederland verder te verbeteren. Noorderbreedte kan hierdoor extra personeel inzetten. “Wij hebben als organisatie er bewust voor gekozen woonzorgondersteuners te werven”, aldus Saskia van Opijnen, directeur-bestuurder van Noorderbreedte. “We richten ons op kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven. Het welzijn van onze bewoners staat voorop; daarom kijken we naar de hartenwensen die zij hebben.”

Inzetten op welzijn
Om nog meer in te kunnen zetten op het stuk welbevinden en welzijn heeft Noorderbreedte meer mensen nodig. De nieuwe woonzorgondersteuners werken nauw samen met de verpleegkundigen, verzorgenden IG en helpenden in een integraal zorgteam, waarbij iedereen eigen kennis en kunde inbrengt. De woonzorgondersteuner houdt zich niet bezig met zorgtaken. Ze ondersteunen de bewoners en cliënten specifiek in hun woon- en zorgomgeving bij de dagelijkse bezigheden. Denk aan het helpen bij huishoudelijke werkzaamheden, bij de maaltijden en aan het begeleiden bij de dagelijkse activiteiten als het lezen van een krantje. De woonzorgondersteuners zijn gedurende de dag en avond altijd aanspreekbaar voor bewoners en hun naasten en houden in de gaten wat er nodig is. De komst van de woonzorgondersteuners zorgt daarnaast voor een verlaging van de werkdruk bij de overige zorgmedewerkers. Doordat er meer medewerkers zijn, krijgen de andere teamleden meer tijd om mét persoonlijke aandacht hun eigen werkzaamheden te doen.

In mei ontvangt de tweede groep van 100 medewerkers het certificaat.

 markt Noorderbreedte

 

logo BOnoorderbreedte