Via een oriëntatie naar werken in de zorg

Chordania Carolina (42) en Branda Spitse (39) volgden in 2021 het oriëntatietraject de Zorgcarrousel; een samenwerking tussen de gemeente Súdwest-Fryslân en ROC Friese Poort Volwassenenonderwijs. Werkzoekenden of omscholers maken kennis met de verschillende richtingen in de zorg.

Chordania en Branda zijn beide via de gemeente in contact gekomen met de Zorgcarrousel. Ze hadden op dat moment beide een uitkering en waren op zoek naar een baan.

Oriënteren op de zorg

De Zorgcarrousel bestaat uit zes dagdelen waarin elke keer een andere richting in de zorg wordt behandeld. Zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg, verslavingszorg en pedagogisch medewerker/onderwijsassistent (P&O).

“Ik wist eigenlijk al heel lang dat ik in de zorg aan de slag wilde. Maar wat precies? Dat wist ik niet. Ik ben heel blij dat mijn contactpersoon bij de gemeente mij wees op de Zorgcarrousel. Op deze manier kon ik kennismaken met de verschillende richtingen in de zorg. Dat is voor mij heel waardevol geweest” vertelt Chordania.

Elk dagdeel komt er een professional uit het werkveld vertellen over zijn of haar vakgebied. De groep bestond uit 12 volwassenen van verschillende leeftijden. Branda zegt hierover “Ik vond de verschillende dagdelen altijd enorm interessant. De professionals hebben ons veel verteld vanuit hun eigen ervaring. Dit vond ik heel erg leerzaam”

Een vervolg in de zorg

Chordania en Branda wisten al snel dat ze na de oriëntatie verdere stappen wilden zetten richting een baan in de zorg. Ze besproken hun mogelijkheden met de docenten. Chordania is sinds kort begonnen met de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn MBO 2. Daarnaast werkt ze 2 dagen per week bij een zorgboerderij in Parrega.

Branda startte met de mbo-opleiding Verzorgende IG MBO 3. Deze opleiding bestaat uit 1 dag studie en 2 dagen werken. Ze werkt bij Patyna.

 

“Dankzij de Zorgcarrousel ben ik er achter gekomen wat mijn passie is en heb daar mijn werk van kunnen maken” – Branda

 

“Zelfs al heb je geen kennis van de zorg, je leert in die zes dagdelen al zoveel over wat mogelijk is en wat bij jou past. Het was voor mij een échte eye-opener” - Chordania.