Een opleiding volgen op afstand

“In deze maatschappij moet je je blijven ontwikkelen als je verder wilt komen”, zegt Manuela ten Brink. “Je hebt daarbij echt een papiertje nodig om je niveau aan te tonen. Ik ben ervoor gegaan en ben heel trots dat ik de opleiding Management Assistent niveau 4 dankzij het Ervaringscertificaat (EVC) in één jaar heb afgerond.”

Manuela werkt al lange tijd bij de Politie in Enschede, de laatste tien jaar als recherche-assistent. Ze vertelt: “Ik had intern gesolliciteerd op een functie waarvoor mbo 3 werk- en denkniveau werd gevraagd. Om dat aan te tonen heb ik via de Politie het EVC-traject doorlopen. Hierbij wordt bepaald welk niveau je hebt op basis van kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. Ik moest veel bewijsmateriaal verzamelen en verslagen maken, maar gelukkig kwam ik ruim uit op niveau 3 en kreeg ik de baan.”

Opleiding
Manuela was blij met het vastgestelde niveau, maar wilde eigenlijk ook het diploma dat daarbij hoort. “Mijn EVC-consulente dacht dat Management Assistent mbo 4 er wel inzat en dat dacht ik zelf eigenlijk ook, dus die opleiding ben ik gaan volgen. Tijdens mijn EVC-traject had ik al zoveel voorwerk gedaan, dat ik alleen nog examens hoefde te doen in Statistiek, Engels en Nederlands. Mijn werkgever wilde de opleiding bekostigen en werkte hiervoor samen met ROC Friese Poort.”

Zelfstudie
De opleiding werd gegeven in Drachten en Manuela woont in Enschede. Om veel reizen te voorkomen, kon ze alles via zelfstudie doen. “Ik ben één keer in Drachten geweest voor een introductie en daarna kon ik alles zelf doen in de digitale werkomgeving. Als ik vragen had, kon ik ze altijd stellen en ik voelde me gesteund. Vooral de docente Nederlands heeft me enorm goed geholpen met extra oefenmateriaal. Ze gaf me tips en zei dat ik niet onzeker hoefde te zijn. Dat vond ik heel fijn. Elke avond deed ik een aantal opdrachten en in het weekend maakte ik proefexamens. Naast een 36-urige werkweek vond ik het toch goed te doen. Gelukkig heb ik veel werkervaring en discipline. Binnen een jaar heb ik de opleiding afgerond.”

Sterker
“Ik ben blij dat ik deze stap heb gewaagd”, zegt Manuela. “Op mijn zestiende ben ik begonnen op de meao, maar we hadden het thuis niet breed. Met mbo 2 kon ik leren en werken, waardoor ik mezelf kon onderhouden. Ik ben op mijn stageadres blijven hangen en wilde ooit de meao nog weleens afmaken, maar het kwam er niet van. Inmiddels zijn mijn kinderen uit huis en toen die functie bij de Politie langskwam, dacht ik: dit is het moment! Vroeger wist iedereen in de organisatie wel wat je kon, maar tegenwoordig moet je dat kunnen aantonen. Met een papiertje op zak sta je gewoon sterker, daar heb je je leven lang wat aan.”

Wil jij je net zoals Manuele blijven ontwikkelen? wil je graag meer kennis opdoen over dossiervormen, financieën en het onderhouden van een website? Meld je dan aan voor de opleiding Management assistent.

Je kunt als volwassene bij ons terecht voor verschillende erkende mbo-opleidingen, mbo-certificaten, cursussen, brancheopleidingen en trainingen. Flexibel, waardevol en toekomstgericht beroepsonderwijs dat speciaal is ingericht voor volwassenen.

Benieuwd? lees meer
Manuela ten Brink