Een eigen bistrootje aan het water

“Mijn leven kan nog alle kanten opgaan”, zegt student International Hospitality Studies, Nicole Kronemeijer. “Ik wil nog graag ervaring opdoen in het buitenland en alle kanten van het horecavak leren kennen. Maar mijn uiteindelijke droom is toch wel een eigen bistrootje aan het water in Friesland.”

Nicole zit in haar tweede jaar van de opleiding en heeft al vier jaar een bijbaantje bij Hotel Restaurant ’t Schipperhuis in Terherne. “Mijn moeder staat hier in de keuken, mijn vader heeft altijd achter de bar gestaan in een kroeg en mijn zus werkt ook in de horeca. Met zo’n horecafamilie is het niet zo gek dat mijn interesse hier ook ligt. Het geeft een goed gevoel als je gasten blij maakt en ze een gezellige middag biedt. Die waardering is heel fijn.”

Buitenland

“Het leuke van deze opleiding is dat je alle kanten van het horecavak leert kennen. In mijn eerste twee jaren heb ik stage gelopen in de keuken en de bediening. In het derde jaar gaan we de receptie in en kunnen we kiezen voor een buitenlandstage. We zouden drie weken naar Ierland gaan voor een soort snuffelstage om te kijken hoe het buitenland bevalt. Helaas kan dat vanwege corona niet doorgaan, maar ik hoop zeker op een ander buitenlands avontuur. Ze zeggen dat je jezelf dan tegenkomt en daar ben ik wel benieuwd naar. Het lijkt me een mooie ervaring.”

Inspiratie

“Omdat ik al op verschillende plekken in de horeca heb gewerkt, krijg ik steeds meer beeld van wat ik zelf leuk vind. De eigenaresse van ’t Schippershuis heeft ook een horecaopleiding gedaan bij ROC Friese Poort en daarna de Hogere Hotelschool. Ik vind haar een inspirerend voorbeeld. In plaats van een hotel-restaurant kies ik dan voor een bistrootje, ergens in Friesland aan het water. Laagdrempelig, met goed eten voor een betaalbare prijs. Volgens mij kan ik daar mijn energie en positieve instelling goed in kwijt!”