Jan van Buiten met sinaasappel.jpg

Een eerste stap naar onze Franse bed & breakfast

Jan, werkzaam bij de gemeente, heeft grote toekomstplannen. Over een paar jaar samen met zijn vrouw met vervroegd pensioen en beginnen aan een derde carrière. Het geluk in het buitenland beproeven, net zoals “Ik vertrek”, alleen dan zonder camera. Het boerderijtje in Frankrijk is al gekocht. Nu dient het vooral als vakantieplek, maar over een paar jaar hebben Jan en zijn vrouw er hele andere plannen mee. Dan starten ze er hun eigen bed & breakfast.

De brancheopleiding Basiskok die Jan via het volwassenenonderwijs van ROC Friese Poort volgt is een eerste stap. ‘Deze versnelde brancheopleiding sluit goed aan bij mijn doel om straks in de keuken gerechten voor onze gasten klaar te maken. Omdat ik 1 keer in de week van 16.00 - 22.00 uur les heb, kan ik mijn opleiding goed combineren met mijn huidige baan. Koken met biologische en lokale seizoensproducten volgens het Dutch Cuisine principe zoals we hier in de les doen, is precies hetgeen wat ik straks in Frankrijk wil toepassen. Streekgerechten maken met ingrediënten uit onze eigen Franse tuin en specialiteiten uit de lokale omgeving’. Duurzaam en zonder verspilling’.

‘Deze brancheopleiding is vooral gericht op praktische vaardigheden. Met een hbo-diploma op zak vind ik het zonde van mijn tijd om bezig te zijn met theoretische vakken zoals Engels en Nederlands. Iets wat bij een mbo-opleiding verplichte vakken zijn. Ik voel me thuis bij deze vakgenoten die net als ik met hun passie bezig zijn. De lessen sluiten aan op je eigen leefwereld en doelen. Iedereen brengt zijn eigen ervaring in, op verschillende gebieden. Dit is voor mij toekomstbestendig onderwijs. Een beter milieu begint in de keuken’.

Heb jij net zoals Jan toekomstplannen? Of is het nu tijd voor wat anders en heb je een passie voor koken en lekker eten? Dan is de brancheopleiding kok iets voor jou!

 

Alle horeca opleidingen
Jan van buiten en britt