Terug

Dubbele diplomering eerste zij-instromers zorg Coloriet College

vrijdag 10 juli 2020

Niet één, maar twee diploma’s voor de eerste groep zij-instromers van Coloriet College. De nieuwbakken zorgprofessionals ontvangen vrijdag 10 juli hun diploma’s tijdens een aangepaste uitreiking in de Inspiratiefabriek van ROC Friese Poort in Emmeloord. Het opleidingstraject is een co-creatie op initiatief van zorgorganisatie Coloriet.

Tijdens het diplomeringsfeest wordt met videospeeches van de bestuurder, hoofden en docenten en vlogs van de gediplomeerden zelf vol trots teruggeblikt. In twee jaar tijd hebben de zij-instromers een speciaal betaald opleidingstraject gevolgd waarbij werken in de woonzorgcentra en de wijkzorg in de gemeente Dronten, Lelystad en Zeewolde en leren werd gecombineerd.

Toekomstbericht beroepsonderwijs
Het interne traject is een combinatie van twee MBO-opleidingen, namelijk Verzorgende IG en Medewerker Maatschappelijke Zorg. Coloriet wil hiermee toekomstgericht beroepsonderwijs bieden waarbij het onderwijs aansluit bij de praktijk. Door samen breed op te leiden kunnen zorgprofessionals zich makkelijker aanpassen aan de ontwikkelingen, zoals dat ouderen langer thuis blijven wonen. Naast aandacht voor zorg, staat ook het inspelen op wensen en behoeften van cliënten centraal.

Lessen en examens door corona online
Tot de coronaperiode kwamen docenten van ROC Friese Poort naar Coloriet om les te geven. Ook gaven collega’s en leden van de cliëntenraad van Coloriet vanuit hun expertise en ervaringen gastlessen. Daarna moesten lessen en examens online. De docenten geven in hun speech aan dat de zij-instromers daardoor wel heel allround zijn geworden en volop ervaring hebben in digitaal werken.

‘Blij dat we hebben volgehouden’
Marjan blikt terug namens de klas: “Die twee jaar hebben ons rijker gemaakt dan van te voren bedacht. We hebben onze dips gehad, maar nu zijn we blij dat we hebben volgehouden. We kunnen dat doen waar ons hart ligt. We hopen dat we niet alleen voor Coloriet en de zorg een aanwinst zijn, maar zeker ook voor al die cliënten die ons zo dierbaar zijn voor wie we dit allemaal gedaan hebben.”

In januari 2021 derde groep
Aukje Reinders, bestuurder Coloriet: “Als pioniers heeft de eerste groep het niet altijd makkelijk gehad. Samen met ROC Friese Poort en deze studenten hebben wij veel geleerd.” Inmiddels is de tweede groep zij-instromers halverwege het opleidingstraject en wil Coloriet in januari 2021 met een derde groep starten. Wie interesse heeft, kan voorafgaand aan het opleidingstraject eerst betaald kennismaken met de zorg via de oriëntatiebaan. Meer informatie staat op www.coloriet.nl/college

Uitzending Omroep Flevoland