Douwe Gnodde

“Hier kan ik de hele dag bouwen en puzzelen”

Toen Douwe voor eerste stage bij Skrepr kwam, ging het op school niet zo goed. “Ik haalde het steeds met de hakken over de sloot”, vertelt hij. “Pas toen ik in de praktijk aan de slag ging, viel alles op z’n plek en wist ik: dit is het werk voor mij.”

Sommige onderdelen van de opleiding interesseerden Douwe, maar andere niet. “Ik vond het leuk om op de computer te werken, maar we moesten ook documentatie maken en dat vak vond ik niet leuk. Ik snapte niet waarom ik dat moest leren. Pas bij Skrepr zag ik het verband. Ik begrijp nu dat de documentatie een soort recept is, dat je moet opschrijven voordat je kunt gaan koken. De klant weet dan ook wat je gaat maken.” Omdat het bij Douwe in de praktijk ineens heel goed ging, stelde ROC Friese Poort een versneld leer-werktraject voor. “Daardoor kon ik bij Skrepr blijven werken en rond ik mijn opleiding een jaar eerder af”, zegt Douwe. “Ik ben heel blij dat ik die mogelijkheid heb gekregen.”

Grenzen

Bij Skrepr programmeert Douwe voor verschillende projecten. “Het is heel breed”, vertelt hij. “Je krijgt een probleem voorgelegd en jij mag verzinnen hoe je het oplost. Ik vind het leuk om de grenzen op te zoeken in het programmeren en een probleem op een creatieve manier te tackelen. Daarbij leer ik elke dag, omdat ik steeds een snellere of betere manier verzin. Als je alleen een fanatieke gamer bent, ben je nog niet altijd een goede programmeur. Bij het gamen bouwde ik altijd al van alles op en in bestaande spellen. Dat bouwen en puzzelen moet je echt leuk vinden. Als programmeur moet je in je eigen hoofd kunnen kijken, het werk is ook wel wiskundig.”

Beweging
Douwe heeft het heel erg naar zijn zin bij Skrepr. “Het werk is echt uitdagend. We hebben een open kantoor, waardoor je niet allemaal in je eigen hokje zit. Ook hebben we veel ruimtes om even te ontspannen en in beweging te komen. We kunnen bijvoorbeeld biljarten of tafeltennissen. Ik kijk hier twee keer op de klok en is het alweer vijf uur. Dat is voor mij het teken dat ik hier op mijn plek zit!”