Defensiemedewerkers

Voor

Defensiemedewerkers

De toekomst in het vizier

Als defensiemedewerker heb je diverse mogelijkheden voor om- en bijscholing. Je kunt je specialiseren binnen je huidige functie (hogere rang) of je laten omscholen naar een andere richting binnen of buiten Defensie.

In nauwe samenwerking met Defensie verzorgt ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen in Ermelo, Garderen, Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Lelystad, Sneek en Urk diverse mbo-opleidingen.

Scholingsaanbod
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen biedt diverse scholingsmogelijkheden voor defensiemedewerkers. Je kunt flexibel instromen en de opleiding naast je werk volgen. Mocht je op oefening gaan, dan is er een time-out regeling. Na de oefening ga je verder met de opleiding. Je kiest binnen de gestelde studieduur zelf je tempo. Je kunt de opleiding vaak versneld doorlopen dankzij je vooropleiding en werkervaring. Waar mogelijk is in de lesstof rekening gehouden met vrijstellingen op grond van de Algemene Militaire Opleiding (AMO).

Wanneer jouw doelen helder zijn, kun je een passende keuze maken. Wij helpen je daar graag bij.

Je kunt:

 • op meerdere momenten starten in het jaar
 • mogelijk, op basis van je vooropleiding of werkervaring, de opleiding versnellen
 • de opleiding tijdelijk onderbreken als je op oefening gaat
 • zelf je lesweken inplannen, zo ben je flexibel en studeer je in eigen tempo

Je krijgt:

 • goede begeleiding tijdens je opleiding en beroepspraktijkvorming
 • les op de kazerne of op een leslocatie die centraal in Nederland ligt
 • na afronding van de examens en beroepspraktijkvorming, je diploma

Opleidingen en cursussen

Wat zijn jouw mogelijkheden?
Ben je geïnteresseerd naar jouw scholingsmogelijkheden binnen Defensie? Neem dan contact op met je loopbaanbegeleider of personeelsfunctionaris binnen Defensie. Wil je meer weten over de opleiding zelf? Bekijk de website of neem contact op met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen via telefoonnummer (058) 233 99 66 of e-mail defensie@rocfriesepoort.nl

Aanmelden
Weet je welke opleiding bij jou past? Via de website kan je een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen. Tijdens het kennismakingsgesprek maken we kennis met elkaar en bekijken we of de gewenste opleiding een goede keuze is voor jouw situatie. Na de financiële toestemming stroom je in op het startmoment dat met jou is afgestemd.

Zit je opleiding er niet tussen?
Uiteraard is het ook mogelijk om in te stromen in één van onze andere volwassenenopleidingen.

MBO-opleidingen

Brancheopleidingen en cursussen

In deze richting bieden we momenteel geen cursussen of branche-opleidingen aan.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen

 • Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekenen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.

  ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.

  Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):

  • Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel). 
  • Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
  • Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.
 • Sommige mbo-opleidingen kun je versneld doorlopen. Je wordt na ontvangst van het aanmeldingsformulier op de website altijd uitgenodigd voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek met de inhoudsdeskundige van de opleiding wordt op basis van vooropleiding en of werkervaring bepaald of je de opleiding versneld kunt volgen. Aan de hand daarvan ontvang je na het kennismakingsgesprek een persoonlijk voorstel voor je programma (eventueel versneld) en de kosten.

 • Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. 

 • Wil je je capaciteiten inzichtelijk maken? Twijfel je of je het niveau van een mbo-opleiding wel aan kunt? Dan kun je een capaciteitentest doen. Het gaat hierbij om enkele testen. Van de uitslagen wordt een rapportage opgesteld met een conclusie of advies. Deze conclusie wordt met je besproken.

Adviesgesprek aanvragen