Terug

Blikvanger in Bedrijf

woensdag 04 november 2020

Wat zijn de onderzoeksresultaten uit Blikvanger, een onderzoek naar Brede Vorming op ROC Friese Poort? De komende tijd besteden we iedere maand aandacht aan onze ambities uit deze publicatie. 

Wat zijn de onderzoeksresultaten uit Blikvanger, een onderzoek naar Brede Vorming op ROC Friese Poort? De komende tijd besteden we iedere maand aandacht aan onze ambities uit deze publicatie. We hopen je met de dromen en dialoogstarters te inspireren tot een eigentijdse manier van Brede Vorming in je onderwijspraktijk.

Brede Vorming: hoe sta jij open voor een ander?

 

Hoe ga ik als docent met mijn studenten in gesprek over de diversiteit in de klas? Hoe stimuleren we dit gesprek tussen collega’s in de verschillende teams? Het Manifest Christelijk Onderwijs (2017) beschrijft ROC Friese Poort als inclusieve organisatie. Onze droom is dat iedereen zich welkom voelt en een open gesprek voert met elkaar. We willen een organisatie zijn waar verschillende levensoriëntaties een gelijkwaardige plek krijgen. Als waardengedreven gemeenschap kijken we vanuit verschillende perspectieven, met oog voor de toegenomen diversiteit aan opvattingen.

Wat leert het Blikvanger-onderzoek ons?

Bij ROC Friese Poort stimuleren we dat we met elkaar in gesprek gaan over alles dat het leven waardevol maakt. We motiveren studenten te leren nadenken over hun plek
in de wereld. Daarbij nemen we als uitgangspunt dat iedereen een gelijkwaardige plek in die wereld inneemt.

Om in dialoog te kunnen gaan met een ander, dien je jezelf goed te kennen. Wat zijn jouw waarden en normen? Pas dan kun je kijken naar de verhouding tussen jezelf, de ander en de wereld. En pas dan kun je een ander vanuit een open, inclusieve houding ontmoeten. Docenten zien Brede Vorming als bewustzijnsontwikkeling. Als student leer je bij ons niet alleen wie je bent, maar ook hoe je wilt zijn.