Micha vd Veen

Alumni Micha kookt de sterren van de hemel

De weg van Micha van der Veen naar een driesterren restaurant.

Nadat Micha van der Veen zijn opleiding Leidinggevende Keuken bij ROC Friese Poort had afgerond, kon hij meteen aan de slag bij landgoed Lauswolt. Hier werkte hij zich in twee jaar op tot Rôtisseur. Hij vertoont zijn kookkunsten voor het restaurant De Heeren van Harinxma, dat bekroond is met een Michelin-ster. Binnenkort gaat MIcha aan de slag bij De Librije in Zwolle, dat zelfs drie Michelin-sterren heeft.

“Ik ben opgegroeid met stamppot en koken was niet mijn hobby”, vertelt Micha. “Eigenlijk koos ik voor een koksopleiding, omdat de horeca me aansprak. Toen ik in de keuken ging werken en meer leerde, vond ik het koken steeds leuker worden. Ik houd van de stress in de keuken, het werken in een team, de creativiteit die je erin kwijt kunt en natuurlijk de complimentjes van gasten. Bij Lauswolt werken we constant op topniveau. Elk bord dat de keuken verlaat, moet perfect zijn.”

Creativiteit

Als nuchtere Fries laat Micha zich niet snel gek maken. Dat kwam goed van pas bij zijn deelname aan de Nederlandse voorrondes voor de kookwedstrijd Bocuse d’Or. Micha: “Je maakt gerechten die beoordeeld worden door een jury van 12 Michelin-koks. De druk was heel hoog, maar ik ben derde van Nederland geworden en heb gewonnen met het beste vleesgerecht. Dat was een grote schaal met meerdere vleesgerechtjes en daarop een grote ossenkop waar rook uitkwam. Ook die creatieve kant van het koksvak vind ik heel leuk. Je kunt gasten verrassen met een bijzondere presentatie. Mijn grote droom is dat ik dit later in mijn eigen zaak kan doen.”