Als ervaringsdeskundige een verschil maken binnen de jeugdzorg

De zorg kampt met grote personeelstekorten. Ook in de jeugdzorg, waar persoonlijke aandacht misschien wel belangrijker is dan waar dan ook. Nadine, 23, heeft een droom. Ze wil als ervaringsdeskundige aan de slag binnen de jeugdzorg om echt een verschil te kunnen maken. Ze is om die reden begonnen aan de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg. Ze neemt ons mee in haar ‘waarom’.

Van pleeggezin naar pleeggezin

De drijfveren van Nadine om een verschil te maken binnen de jeugdzorg, komen voort uit haar eigen ervaringen. Toen Nadine 6 jaar was, werd ze uit huis geplaatst. Dit was een vrijwillige uithuisplaatsing, wat betekende dat haar moeder het ouderlijk gezag over haar behield. Ze is jarenlang van pleeggezin naar pleeggezin gegaan. Mede door het ouderlijk gezag van haar moeder, want die bepaalde of en hoelang ze bij een bepaald gezin verbleef. Op haar twaalfde besloot Nadine het contact met haar moeder te verbreken.

Missie

Nadine: “Kinderen in de jeugdzorg en in pleeggezinnen voelen zich vaak niet begrepen. Een zorgverlener trekt om 17.00 uur de deur achter zich dicht en gaat naar huis. Maar voor een kind stopt de situatie waar ze in zitten niet. In de meeste gevallen loopt het in het leven van zo’n kind ook helemaal niet zo lekker, maar ze durven vaak niks te zeggen. Er is die constante angst en onzekerheid. En daar steekt het mij. Ik weet uit ervaring hoe het is om je zo te voelen. En al kan ik maar één kind helpen, dan is mijn missie geslaagd.”

Menselijk aspect

Nadine is net begonnen met de volwassenopleiding Begeleider Maatschappelijk Zorg. Hiervoor heeft ze al andere verscheidene opleidingen gedaan, maar daar miste ze diepgang en persoonlijkheid. “Ik heb juist heel erg behoefte aan het menselijke ascpect binnen de zorg. Want achter elk gedrag zit een behoefte, geen protocol. Kinderen in de jeugdzorg worden soms niet behandeld als kinderen, maar het zijn en blijven kinderen met een rugzakje. Ik begrijp dat als geen ander.”

Het kwartje viel

De reden dat Nadine uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt, is geen wat, maar een wie. “Mijn eigen pleegzorgbegeleider – die ik al 15 jaar ken en waar ik een enorm goede band mee heb – drukte mij op het hart dat er erg veel personeel gezocht wordt in de jeugdzorg. En dat dit helemaal in mijn straatje lag, als ervaringsdeskundige. Dat was het moment dat het kwartje viel. Dit wilde ik eigenlijk al die tijd al doen. Waarom had ik dat niet eerder bedacht? Ik heb toen eerst een paar maanden de reguliere opleiding gedaan, maar stap nu over naar Volwassenonderwijs. Dit is beter te combineren met mijn leven als moeder.”

Wil jij ook graag het verschil maken in de zorg? Bekijk dan hier onze opleidingen binnen Zorg & Welzijn.