0900 8 996 996
(normaal tarief)

Aanmelden voor een mbo-opleiding

Aanmelden voor een jongerenopleiding

Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden. Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten. Dat noemen we numerus fixus. Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan. 

Intakeactiviteiten
Wij vinden het belangrijk dat je je inschrijft voor een opleiding die bij je past. Hiervoor organiseren wij intakeactiviteiten. Elke opleiding van ROC Friese Poort heeft een eigen intakeprocedure en bestaat in ieder geval uit een intakegesprek. Daarnaast heeft een aantal opleidingen aanvullende verplichte intakeactiviteiten. Alle intakeactiviteiten zijn verplicht. Wanneer je je hebt aangemeld voor een opleiding, dan krijg je meer informatie over de intakeprocedure.

Als je niet deelneemt aan de intakeactiviteiten bij de door jou gekozen opleiding, verlies je je toelatingsrecht. Dat kan betekenen dat je je moet aanmelden voor een andere opleiding. Wanneer ROC Friese Poort je afwijst voor een opleiding omdat je niet aan alle voorwaarden voldoet, dan begeleiden wij je bij het zoeken van een andere opleiding. 

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat door omstandigheden niet kan deelnemen aan een intakeactiviteit. Is dat het geval, meld dit dan bij tijdig bij de opleiding van je keuze. Doe je dit niet, dan gaan wij er vanuit dat je geen interesse meer hebt voor deze opleiding. 

Studiekeuzeadvies
Twijfel je na de intakeactiviteiten over je opleidingskeuze, dan heb je het recht op een studiekeuzeadviesgesprek. Deze kun je schriftelijk aanvragen bij de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld.

Toelatingsonderzoek
Wanneer je door omstandigheden niet over het vereiste diploma van een vooropleiding hebt, maar denkt dat je over voldoende capaciteiten beschikt, dan heb je de mogelijkheid om een toelatingsonderzoek aan te vragen. De toelatingscommissie van de vestiging, waar je jouw opleiding wilt volgen, kan besluiten tot een toelatingsonderzoek om te kijken of je geschikt ben voor de gekozen opleiding. Zij bepalen op grond van het onderzoek of je toelaatbaar bent of niet.

Vragenlijst
Na aanmelding ontvang je een bevestiging van ROC Friese Poort. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek. Om het intakegesprek goed te kunnen voorbereiden, sturen we een vragenlijst mee. De vragenlijst vul je zelf in. Ook ontvang je een formulier dat jouw decaan of mentor moet invullen, zodat ROC Friese Poort een zo compleet mogelijk beeld krijgt van jouw vooropleiding. Neem de ingevulde vragenlijst en het formulier mee naar het intakegesprek.

Uitnodiging intakegesprek
ROC Friese Poort nodigt je uit voor een gesprek. Je kunt je voorbereiden op dit gesprek door de vragenlijst nog eens door te lezen en door bijvoorbeeld onze website te bekijken.

Het intakegesprek
Tijdens het intakegesprek krijg je de mogelijkheid om zoveel mogelijk over jezelf te vertellen. Waarom kies je voor de opleiding, wat is je vooropleiding, of je al werkervaring hebt en of je weet wat het beroep inhoudt. In dit gesprek bekijken we samen met jou of de gekozen opleiding bij je past.

Voorlopige plaatsing
Na het intakegesprek krijg je van ROC Friese Poort een bevestiging dat je voorlopig geplaatst bent.

Definitieve plaatsing
Definitieve plaatsing gebeurt als je aan alle toelatingseisen hebt voldaan. Bij een definitieve plaatsing wordt er een onderwijsovereenkomst opgesteld. In deze overeenkomst staan de rechten en plichten van zowel jou als van de school. 

Start opleiding
Zijn alle spullen en materialen die nodig zijn voor de opleiding compleet? Dan kun je (bijna) met de opleiding beginnen. Voordat je met de opleiding start, ontvang je informatie over de boekenlijst en de start van het schooljaar. Vaak is er nog een introductieperiode. Daarna begin je aan de opleiding.

Aanmelden voor een volwassenenopleiding

Volwassenen aanmeldingen met intake (mbo-opleidingen)
Bij enkele opleidingen en cursussen, waaronder de mbo-opleidingen, vindt er een gratis en vrijblijvend intakegesprek plaats. Dit staat genoemd bij de scholingsinformatie. Je ontvangt dan na aanmelding een uitnodiging voor je intakegesprek. Na het intakegesprek ontvang je een offerte van jouw traject. Na het tekenen van deze offerte wordt je aanmelding pas definitief.

Aangemeld voor een branche-erkende opleiding of cursus?
Zodra je ingeschreven staat, krijg je hiervan van ons bericht. Je ontvangt uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de opleiding een uitnodiging met de benodigde gegevens over locatie, tijd en eventueel te bestellen boeken.